Одна з базових структур паливної групи Степана Івахіва і Сергія Лагура «погоріла» на роботі з «податковими ямами» і нарвалася на багатомільйонний позов від Фонду гарантування вкладів, пише видання «ОЛИГАРХ».

«Згідно з даними аналітичної системи «Податковий блок» встановлено, що ТОВ за адресою реєстрації не знаходиться. Матеріальних активів і складських приміщень немає, співробітники підприємства відсутні. Рух коштів по розрахункових рахунках в звітності не відображають, що дає підстави вважати дане підприємство фіктивним» - такий висновок, зроблений Державної фіскальною службою, є досить звичайним для українських реалій. Якби не одне але - це формулювання відноситься не до чергової «пустишки», назва якої нікому ні про що не говорить, а до колись одного з найбільших учасників ринку нафтопродуктів України. Убивча характеристика була зроблена правоохоронцями щодо ТОВ «Золотий екватор» - компанії, яка раніше оперувала мережею АЗС WOG. На її сайті досі висить старий зразок договору купівлі-продажу паливних карт WOG, в якому продавцем виступає ТОВ «Золотий екватор». Там же вказано номер рахунку компанії в Банку інвестицій і заощаджень, підконтрольному акціонерам WOG - 260031816901.

За відомостями «ОЛІГАРХА», не так давно Дніпровський райсуд Києва санкціонував виїмку в зазначеному банку, включаючи банківські виписки про проходження коштів по рахунках «Золотого екватора», а також включаючи згаданий рахунок. Зроблено це було у рамках кримінального провадження № 42016100000000935, яке відкрили за фактом ухилення від сплати податків низки підставних структур, в тому числі ТОВ «Аккаунт».

«Директором, головним бухгалтером та засновником ТОВ «Аккаунт» є громаднин Старчевский Тарас Анатолійович ... Підприємство в органи ДФС не звітує. Під час допиту останній повідомив, що не має відношення до реєстрації даного підприємства і його фінансово-господарської діяльності, печаткою зазначеного підприємства він не володіє, договірних відносин з підприємствами-контрагентами не укладав і нікого не уповноважував діяти від свого імені, участі у загальних зборах не брав, податкову звітність не підписував і в органи влади не подавав», - зазначено в матеріалах справи.

Як виявилося, в 2016 р. фінансові операції з ТОВ «Аккаунт» проводив саме «Золотий екватор», що і привернуло до цієї компанії підвищену увагу слідчих. Особливо з огляду на те, що, як вказують слідчі, «на повістки про проведення допиту директор підприємства («Золотий екватор») Желобенко Олег Феліксович не з’являвся, переховується від слідства, і не виконує законні вимоги». Що багато в чому дозволило Прокуратурі класифікувати цю компанію як структуру, що займається прикриттям незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів в готівку.


Як уже повідомляло видання, раніше «Золотий екватор» засвітився в ще одному кримінальному провадженні - № 42017101060000022, відкритому Національною поліцією за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

Зазначена справа безпосередньо стосується основного бізнесу співвласників WOG Степана Івахіва і Сергія Лагура. «Досудовим слідством встановлено, що посадові особи ПАТ «Банк інвестицій та заощаджень» (код ЄДРПОУ 33695095, МФО 380281, м. Київ, вул. Мельникова, 83д) використовують протиправний механізм, пов'язаний з виведенням за кордон валютних коштів і подальшого їх переведення в готівку, з використанням фіктивних суб'єктів господарювання та підставних фізичних осіб, в тому числі з метою подальшої легалізації» - до такого висновку прийшли в Національній поліції. За даними слідства, в квітні-серпні 2015 року посадові особи Банку Інвестицій та заощаджень з використанням підконтрольних підприємств з ознаками фіктивності перерахували 97,3 млн доларів і 2 млн євро на рахунки підконтрольних нерезидентів Daotron Express LTD (Кіпр), Lightbur Complex LP (Великобританія ), Datacom Marketing inc (Панама), відкриті в Regionala Investiciju Banka (Республіка Латвія). Останню фінустанову, як відомо, контролює акціонер банку «Південний» Юрій Родін, а сама воно регулярно спливає в скандалах, пов'язаних з відмиванням коштів.

Цікаво, що в той період, коли, за даними поліцейських, через банк співвласників WOG були виведені в офшори 100 млн доларів, з ними якраз почав активно судитися Фонд гарантування вкладів фізосіб, зажадавши від компанії «Західна нафтова група» (West Oil Group - абревіатура WOG) повернути понад 43 млн доларів боргу перед банком «Форум», де раніше була введена тимчасова адміністрація. Учасниками справи стали також «Золотий екватор» і компанія «ВК Імпекс», що також входять в орбіту WOG. У січні 2017 р. Фонд гарантування вкладів ініціював серію розглядів з поручителями боржника, зокрема ТОВ «Вест Ойл Груп», вимагаючи стягнути предмети іпотеки у рамках виконання зобов'язань за кредитними договорами компаній «Золотий екватор» і «ВК Імпекс» зразка 2013 року. Суть спору в кожному з зареєстрованих виробництв вказувалася однаково - «звернення стягнення на предмет іпотеки на суму 1,088 млрд гривень». За даними «ОЛІГАРХА», мова йде про автозаправні комплекси WOG. А в якості третіх осіб в кожній суперечці також вказані вже згадані компанії «Золотий екватор» і «ВК Імпекс».

Зусиллями нафтотрейдера розгляди справ були затягнуті і тривають досі - оцінювачі все ніяк не можуть «видати на-гора» ринкову вартість заправок WOG, які повинні бути продати з молотка за борги. Тим часом тягар скандальної мережі тільки збільшується - на початку грудня стало відомо про новий позов «Форуму» до «Золотого екватора» про стягнення понад 12 млн доларів. Не виключено, що цей процес також буде затягнутий, благо, слухання будуть йти на вотчині Степана Івахіва - Луцьку (позов розглядає Господарський суд Волинської області). Зауважимо, «Форум» раніше вже офіційно висував претензії до місцевих суддів, вважаючи їх упередженими.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook