Виконувачка обов’язків охорони здоров’я України Уляна Супрун дала поради про те, скільки кави на день можна споживати і коли її краще пити, аби працювати вночі продуктивно. 

Читайте також:ТОП–5 способів зробити ранкову каву кориснішою

Урядовиця наголосила, що для того, аби ефект від вживання напою був позитивний, варто враховувати дозування та час споживання.

"Європейське відомство з безпеки харчових продуктів в 2015 році офіційно рекомендувало споживати не більше 400 мг кофеїну на день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо – 154 мг кофеїну, а в одному еспресо – 77 мг", – йдеться у повідомленні Супрун на Facebook.

За даними науковців, кава із надмірною кількістю вершків та цукру збільшує калорійність та жирність напою та зменшує у рази його користь.

"Ви маєте спиратись передусім на свої відчуття від кави – якщо вам від неї зле чи виникла залежність, слід обмежити її споживання до того рівня, на якому вам добре", – написала Супрун.

Читайте також: Супрун отримала чималу надбавку за "інтенсивну" працю

Не варто пити напій взагалі, або не більше 1–2 філіжанок на день, якщо після неї відчутно пришвидшується серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку чи печінці, погіршується сон та виникає відчуття тривожності.

"Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково–кишкового тракту та порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави також", – додала очільниця МОЗу.

Розповіла вона і про симптоми кавової "ломки" – це головний біль, втома і дратівливість. Такі симптоми можуть з’явитися через те, що мозок надто звик до кави, і став схильним більше до гальмування, ніж до збудження.

"Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження по мірі того, як ми втомлюємось. Є кава – збудженню нервової системи ніщо не заважає. Але що більше ми призвичаюємось до кави, то більше маємо аденозинових рецепторів. І тим важче їх всі заблокувати кофеїном – кава "не діє", діяльність яких робить нас сонливими", – пояснила Супрун, додавши, що зникають неприємні симптоми через певний час після відмови від вживання кави.

Читайте також: Ніякої олії, алое та сметани: Супрун розповіла, як правильно лікувати опіки

Якщо вам треба працювати протягом ночі, урядовиця радить випити філіжанку кави і одразу подрімати  15–20 хвилин.

"Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і каві буде простіше вас збадьорити, не завдавши шкоди", – підсумувала вона. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter