Нацбанк очікує, що у 2018 році заробітчани перекажуть в Україну не менше $9 млрд. Це стільки ж, як минулого року.

Читайте також: Чого українцям слід остерігатися на заробітках у Польщі

"Гроші заробітчан допомагають підтримувати курс гривні, компенсують мінусовий показник торгівельного сальдо", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

За словами експерта, кількість переказів буде поступово зменшуватися.

"Скоро взагалі можуть припинитися. Бо ситуація в країні настільки скрутна, що заробітчани починають виїздити закордон родинами. Ті ж, хто залишаються в Україні, будуть притримувати валюту. Вже сьогодні деякі товари вигідніше купувати за кордоном за долари і євро. В Україні з'являються ятки з продуктами і миючими засобами, які можна купувати за долари. Зрештою валюту, що привозять заробітчани, українці не продаватимуть взагалі. І тоді допомога для держави закінчиться", - каже Лупоносов.

Українці переважно зберігають заощадження в доларах.

"У короткостроковій перспективі це дійсно правильно. Хоча зараз у кишені українця є і польські злоті, і євро, і швейцарські франки. А от заощадження на 10-15 років найкраще було б зберігати в інвестиційній золотій гривні. Не в монетах, які пропонують зараз. Їх неможливо потім продати за ту ж ціну. Держава могла б запропонувати громадянам злитки по 1, 2, 5 грамів, у вакуумній упаковці з усіма маркерами. Якщо її не розкривали — у державному банку повинні видати гривневий еквівалент. Треба заборонити вивозити ці злитки з України, щоб золото залишалось всередині країни. Така система зняла б навантаження з валютного ринку. А українці отримали б хорошу альтернативу долару", - додав експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter