Наприкінці 2016 року уряд запровадив скандальний проект, який мав вирішити питання з нелегальним видобутком бурштину і його наслідками. Однак у ініціативі влади виявилось чимало корупційних ризиків.

Читайте також: Як на Волині отримати гектари землі з покладами бурштину безкоштовно

Урядовий пілотний проект рекультивації земель лісогосподарського призначення мав на меті відновити пошкоджені помпами в результаті нелегального видобутку бурштину землі. Тобто, відновити ґрунтовий покрив та насадження.

Важливо, що у проекті зазначалось, що перед рекультивацією виконавець робіт має видобути з пошкодженої ділянки 100% бурштину, який залишився. Тобто, головна мета – видобути весь бурштин, аби він не приваблював нелегальних копачів. Рекультивація ж мала бути заключним етапом, який закріплений законом у даному роді дяльності. Визначення підрядників на рекультивацію мало проводитись через систему Prozorro.

Пошкоджені нелегальним видобутком бурштину землі у Володимирецькому районі

В цілому ідея хороша і могла б створити нові робочі місця та наповнити місцеві бюджети, зокрема, Волинської, Рівненської та Житомирської областей, де проблема з нелегальним видобутком бурштину набула великих масштабів. Очільники ОДА цих трьох областей на прес-конференціях вихваляли дану ініціативу.

Читайте також: Керівництво МВС "кришує" нелегальний видобуток бурштину, – ЗМІ

Виконавцями проекту були призначені державні підприємства "Бурштин України" та Дочірнє підприємство "Укрбурштин" Публічної акціонерної компанії "Державна акціонерна компанія "Українські поліметали". Обидва підприємства мали погану репутацію, але отримали повну волю реалізовувати проект, наймати підрядників, заключати договори з лісгоспами та контролювати хід робіт.

"Бурштин України" звинувачували у обмані щодо обсягів видобутку – заявлений об'єм був в рази менший за фактичний. Також звинувачення лунали і через роботи нелегальних копачів. Втім, правоохоронцям довести нічого не вдалось.

Ліси пошкоджені видобутком бурштину у Сарненському районі

"Укрбурштин" взагалі більше року був на стадії банкрутства і ним керували недобросовісні кредитори. ДП не добувало бурштину взагалі, хоча мало на це всі дозволи. До нормального функціонування "Укрбурштин" повернувся незадовго до прийняття згаданого пілотного проекту.

Загальна територія земель під рекультивацію склала 4386 гектарів лісів.

Читайте також: Кримінальне чтиво: хто продав бурштинові землі?

Цікаво, що 100-відсотковий видобуток бурштину у рамках реалізації проекту передбачав і значно спрощену та здешевлену процедуру. Раніше необхідно було отримати дозвіл на геологічне вивчення, дослідження й захист об'єму запасів і лише після цього претендувати на отримання дозволу видобувати бурштин. Окрім того, необхідно було отримати рішення Кабміну на відвід землі. Витрати були чималі, а процедура затягувалась на роки.

Тепер же "Бурштин України" і "Укрбурштин" позбувались цих умов і формальностей і мали, по суті, необмежену свободу.

У 2016 році співробітники НАБУ затримали охоронця нардепа Борислава Розенблата з хабарем. Народного обранця підозрювали у внесенні правок до законодавста за гроші у інтересах іноземної приватної фірми, яка цікавилась видобутком бурштину в Україні.

Тоді Борислав Розенблат запропонував агентці зайнятись видобутком через підконтрольний йому "Укрбурштин", де керівником був його товариш Костянтин Лісничий, а директором Олег Щекін.

Після закінчення спецоперації НАБУ Олег Щекін раптово покинув посаду і її посів Юрій Воронін. Однак зрушень у реалізації проекту так і не відбулось досі.

Читайте також: Бурштин, заручники, суд. Чи покарають винних?

Натомість в "Бурштині України" вже взялись за впровадження урядових ініціатив в життя. Директор Дмитро Тяглій повідомив, що отримав висновок екологічної експертизи на одну з ділянкок і вже готується технологічний проект рекультивації. Підрядниками є дві українські і одна американська компанія. Назви компаній Дмитро Тяглій поки що відмовився називати.

З предеставництвом американської компанії вже заключений договір. Вони отримали дозвіл на роботи на 18 гектарах у Володимирецькому районі Рівненської області.

Як зазначалось раніше, оцінка об'єму запасів проводитись не буде. Однак нікого це лякає. Дмитро Тяглій зазначив, що це непотрібна процедура, адже мова йде про довидобуток на пошкоджених землях, а не про повноцінний видобуток на родовищах.

Отже, на законодавчому рівні була створена схема, яка дуже суттєво спрощує процедуру отримання дозволу на видобуток бурштину. Отримати право на так звану "рекультивацію" в українських реаліях може кожен бажаючий, який зможе знайти необхідні зв'язки і правильний підхід. Схема з величезними корупційними ризиками лише починає працювати, а вже виникли гучні скандали, зокрема з нардепом Бориславом Розенблатом. В підсумку, у програші може залишитись знову держава, яка не дорахується мільйонів за видобуток і реалізацію бурштину.

Не останню роль у розкраданні бурштину можуть відігравати і голови ОДА Волинської, Рівненської і Житомирської областей.

Володимир Гунчак (Волинська ОДА), Ігор Гундич (Житомирська ОДА), Олексій Муляренко (Рівненська ОДА)

Зокрема, представник президента на Волині Володимир Гунчак неодноразово підозрювався в ухваленні суперечливих рішень, які відкривали б дорогу нелегальному видобутку Бурштину. Губернатор Володимир Гунчак закриває очі на кричущі факти незаконного отримання бурштинових земель, незважаючи навіть на результати журналістських розслідувань.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook

За матеріалами 4vlada