220 гектарів бурштиноносної землі у Маневицькому районі незаконно, завдяки підробці документів віддали у приватні руки чиновники-аферисти. Аби роздерибанити грунти з покладами сонячного каміння організували цілу злочинну систему. Прокуратура області спохватилася вже тоді коли усі документи по землі були з мокрими печатками і повернути ділянки державі зараз не так просто, повідомляє Аверс.

Читайте також: Арештовано бурштин вартістю 16 мільйонів гривень

Водночас представники влади Волині мовчки спостерігають за цим, натякаючи, що повертати землі з цінним покладами ніхто не збирається.

Нещодавно 220 гектарів бурштинових земель Маневицького району дістались жителю Львівщини. Щоб провернути дану аферу чиновникам знадобилось 2 роки і понад 120 маневичан, на яких позаписували земельні ділянки. В основному обирали соціально-вразливі верстви населення, які б згодом не пішли воювати у суди. Людям давали кілька сотень гривень за "оренду" їхнього прізвища. Потім на них записували землю, яка в підсумку опинилась в приватних руках.

Читайте також: Земельні афери на Волині. Чому мовчить прокуратура?

Щоб провернути все швидше, залучали цілі сім'ї, виділяючи ділянки по 2 гектари на кожного члена. Фіктивні власники навіть не знали, що отримували землю і згодом, ніби то, комусь її продавали.

Про ситуацію знають і у владних колах Волині. Однак представник провладної БПП "Солідарність" Володимир Гунчик не бачить у цьому нічого підозрілого і вважає, що це лише нагнітання ситуації, а не справжній злочин.

Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, почувши питання щодо дерибану бурштинових земель, рознервувався і намагався пошкодити техніку, перешкоджаючи журналістській діяльності.

Читайте також: Кримінальне чтиво: хто продав бурштинові землі?

Голова Маневицької сільради Олександр Гаврилюк повідомив, що запити на виділення земель почали надходити у 2015 році. Попри усі відмови, землі все ж почали роздавати з подачі держкадастру.

У такий спосіб, громадян нахабно обдурили. Прокуратура лише зараз забила на сполох, коли всі документи вже підробили і видали новому власнику. Кримінальне провадження порушили за фактом незаконного продажу землі. Хоча землю взагалі не мали права продавати через мораторій на продаж земель с/г призначення.

Автори підроблених документів на право власності мали отримати підозру, але підозрюваних волинським прокурорам знайти буде тяжко, адже навіть губернатор Волині Володимир Гунчик не бачить ніякого криміналу у цій справі і вважає це лише порожніми розмовами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook