Начальник Рожищенського відділення НП у Волинській області Олександр Басалик разом зі своїми колегами вкотре відмітився, втрапивши у чергову скандальну історію.

Читайте також: Міліціянти опинились за ґратами бо скалічили чоловіка

Нагадаємо, що у червні 2016 року Басалик був поновлений на своїй посаді, незважаючи на прохання Рожищенської міської ради та активістів не повертати до роботи скандального поліцейського, який не виконував покладених на нього обов'язків.

Заручившись підтримкою прокурора Андрія Стасюка та слідчої поліції Людмили Кучинської, Басалик вирішив вкотре показати "активну" роботу.

Підприємець Дмитро Лінник уклав з директором ТзОВ "Сіаль" Олегом Вовдюком договір на рекультивацію піщаного кар’єру "Валер’янівське-2", на територі Руднянської сільради, маючи при цьому всі необхідні дозволи від  державних контролюючих органів. Роботу на кар’єрі власною технікою почав батько Лінника Андрій Рабчук.

Проте, Олександр Басалик, з підлеглими йому працівниками, звинуватив Рабчука  в незаконному перебуванні на кар’єрі і злочині, передбаченому ст. 239-1 КК України –  "незаконне заволодіння ґрунтовим покровом земель", наклавши арешт на новеньку фуру "Scania"  та навантажувач "Atlas" з допомогою прокурора Андрія Стасюка та керуючись безглуздим звинуваченням:

"Лінник Дмитро Андрійович, діючи під приводом виконання договору по рекультивації кар’єра Валер’янівського родовища піску, за допомогою спецтехніки, без спеціального дозволу на користування надрами, незаконно заволодів ґрунтовим покровом (поверхневим шаром) земель, чим спричинив небезпеку для довкілля", – зазначив Басалик.

Додамо, що Олександр Басалик навіть не перевірив інформацію та документів, які стосувалися даної справи, а допомагала йому позиватися до суду на Рабчука слідча Людмила Кучинська, яка за словами Рабчука, "у написанні власного прізвища робила три помилки", то як вона могла вести цю справу. 

Щоправда, згодом суддя Сіліч Іван прийняв ухвалу передати автомобіль і екскаватор власникам на відповідальне зберігання. І тут зноровився уже прокурор Андрій Стасюк, котрий відмовився виконувати рішення суду, яке оскарженню не підлягає.

Стасюк безрезультатно звертався в Апеляційний суд Волинської області, де все таки оскаржував рішення судді Сіліча, хоч таке не передбачено законодавством і прокурор просто зобов’язаний знати це. Дійшло до парадоксу, суддя вдруге змушений був приймати ще одну ухвалу і визнав "незаконною бездіяльність  прокурора" щодо невиконання попереднього рішення суду.

Читайте також: Рожищенська громада висловила недовіру керівництву місцевої РДА

Але навіть після всіх рішень судів екскаватор і автомобіль не віддавали, поки справа не дійшла до прокурора Волинської області Віктора Швидкого, після чого техніку віддали Рабчукам, але виявилося, що через неосвідченість слідчих і прокурорів кузов автомобіля потріскався, бо постояв три місяці завантажений і його розперло мерзлим піском і водою, поржавіли і погнулися ресори.

Тим часом керівник ТзОВ "Сіаль" Вовдюк змушений був знову звертатися в Державну екологічну інспекцію області, щоб там підтвердили чи заперечили порушення екологічних норм і природоохоронного законодавства на кар’єрі "Валер’янівське-2". Старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Антоніна Мовяк, яка тричі робила перевірки, жодного разу не виявила найменших порушень.

Тоді постає питання – де і в чому спершу начальник Рожищенського відділення нацполіції Олександр Басалик, а потім слідча Людмила Кучинська разом з прокурором Андрієм Стасюком побачили правопорушення, якого за твердженням державних фахових спеціалістів немає? 

Додамо, що Басалику, який до речі, не пройшов переатестацію в нову поліцію, перш, ніж звинувачувати когось, варто подумати про власну репутацію і вчинені правопорушення. Тут варто згадати його хуліганські дії, скоєні разом з колегою напідпитку в Шацьку в липні минулого року. 

Ярослав Андрусяк

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter