У святкову новорічну ніч з застіллям може статися неприємна подія: переїдання або отруєння алкоголем.

Читайте також: Як корисно та правильно зберігати продукти у холодильнику

У цих випадках допоможуть поради фахівців, передає “Народна Правда”.

Гастроентерологи радять:

– випити гарячого міцного несолодкого чаю, щоб збільшити надходження жовчі в шлунок;

– прийняти 1-2 таблетки одного з препаратів з ферментами – креон, мезим форте, панзинорм, панкреатин;

– якщо ж через деякий час це не допомогло і не проходить відчуття переповненого шлунка, треба прийняти мотилиум або церукал, які прискорюють рух їжі в кишечник;

– якщо навіть після цього не стає краще, викличте лікаря.

Алкогольне отруєння настає, коли доза алкоголю стає токсичною, а вона для кожної людини індивідуальна. Він пояснює, що чим швидше було випито спиртне, чим більше відсоток спирту в напої, і якщо печінка виробляє мало ферментів, що розщеплюють алкоголь, тим швидше легке сп’яніння перейде в отруєння.

Якщо справа дійшла до блювоти:

– промивайте шлунок прохолодним слабким розчином “марганцівки”, щоб алкоголь менш всмоктується. Такого розчину з невеликими перервами треба випити кілька літрів, щоб більше вирвати;

– приймайте сечогінні ліки (Індопрес або фуросемід), це дозволить вивести токсини – поліпшить стан стакан води з 10-15 краплями нашатирного спирту. Людина швидше тверезіння, а також нашатир стимулює блювоту. Медики радять після того, як людина все виблювала, три рази в день пити по 1 ст. л. ентеросгеля. Він виводить токсичні речовини.

А на другий день слід прийняти вітаміни, це поліпшить загальний стан.

Часто на свята отруюються оселедцем, майонезом, ковбасами, холодцем, заливний рибою, а також погано просмажене рибою, – каже інфекціоніст Галина Китай. – Інфекцію викликають стафілококи і інші хвороботворні мікроби, які знаходяться в зіпсованих продуктах.

Отруїтися можна навіть пліснявою квашених огірків, які погано помили перед приготуванням салату. Також гостре отруєння часто виникає від майонезу, якщо салати стоять заправленими по кілька днів. Щоб не зіпсувати собі свято, додавати майонез в салат слід безпосередньо перед подачею на стіл.

Але якщо все ж отруїлися, то після промивання шлунка, можна випити смекту або сорбілак, вони вбирають і виводять токсини. Ні в якому разі не можна приймати левоміцетин, це найпоширеніша помилка людей. Він знищує всі корисні мікроби в кишечнику. Для зупинки проносу краще використовувати імодіум. Якщо стан не поліпшується, негайно звертайтеся до лікарні.

Аптечка на свята: марганцевий калій, нашатирний спирт, Індопрес, фуросемід, креон, мезим форте, панзинорм, панкреатин, мотилиум, церукал, смекта, ентеросгель, сорбілак, імодіум, м’ятна настойка.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook