Через сніг, вітер та ожеледицю кількість ДТП на дорогах збільшилася. Часто поліцію для оформлення ДТП доводиться чекати по кілька годин. Але щоб зафіксувати дорожньо-транспортну пригоду, не обов’язково викликати поліцію. Водії можуть самостійно оформити європротоколи на місці, - повідомляє ICTV.

Читайте також: У Луцьку автомобіль збив дівчину, яка перебігала дорогу

Якщо пошкодження авто – незначні, а постраждалих немає, учасники ДТП можуть самостійно оформити так званий "європротокол" і не викликати поліцію. Це економить і нерви, і час. Розібратися без виклику патруля можна тільки за наявності діючого полісу страхування. Крім того, якщо у сторін немає один до одного претензій і ніхто з учасників ДТП не вживав алкоголь.

Європротоколи бувають паперові та електронні. Паперовий впровадили ще у 2001 році, електронний – із жовтня минулого року. Його можна оформити онлайн на сайті Моторного (транспортного) бюро України. Страхова компанія може відшкодувати до 50 тисяч гривень. Якщо учасники ДТП домовилися оформити європротокол, то вони звільняються від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, можуть не повідомляти в поліцію та покинути місце аварії. Експерти радять у таких випадках користуватися саме електронним варіантом європротоколу.

"У самому електронному європротоколі перевіряється вся інформація. По перше, чи дійсні полюси страхування, тому що якщо ми показуємо паперовий, не всі водії знають, що на сайті МТСБУ можна перевірити самостійно – діючий він чи не діючий. І інколи буває таке, що оформляють такий європротокол, а потім він виявляється недійсним, і фактично страхова компанія відмовляє у виплаті відшкодування", – розповідає автоюрист Богдан Глядик.

Ще одна перевага електронного протоколу – це точність заповнених даних. За словами Глядика, інколи страхові компанії відмовляються виплачувати компенсацію, якщо у паперовому євро протоколі є якісь помилки чи виправлення. Мовляв, він неправильно складений. Через це клієнти втрачають гроші.

"В електронному європротоколі уже заготовлено ряд стандартних схем, які є. Якщо немає передбаченої схеми, водії можуть самостійно її намалювати на звичайному аркуші паперу, сфотографувати і долучити, завантажити через електронну форму європротоколу", – пояснює автоюрист Богдан Глядик.

Під час оформлення ДТП онлайн потрібно завантажити фото та відео розташування транспортних засобів. Кожному водію на телефон приходить смс із кодом для підтвердження, що він дійсно учасник автопригоди. Єдине, що може завадити складенню електронного європротоколу – це відсутність мобільного інтернету. Але з розвитком телекомунікаційних мереж, поширенням 3G та впровадженням 4G-зв’язку і ця проблема буде усунута.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter