7 березня 2018 року стався безпрецедентний випадок в історії судочинства Волині – слідча група на чолі з начальником слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександром Хитриком, яка розслідувала справу Олександра Тиводара, була усунута судом. Причиною стали масові порушення під час досудового слідства, невиконання ухвал суду, ігнорування скарг захисників на численні зловживання.

Читайте також: У "справі Тиводара" суд усунув від справи слідчу групу СБУ

Для того, щоб вставновити чи такий крок був справедливим, варто пригадати історію становлення деяких головних дійових осіб цієї неординарної події.

3 липня 2007 року, за інформацією багатьох українських ЗМІ, розширена колегія Управління Служби безпеки України під головуванням Валентина Наливайченка вивчила скандальний відеоматеріал, на якому була зафіксована роздача так званого "заробітку" начальником Любомльського міжрайонного відділу СБУ Юрієм Кушнеруком своїм підлеглим від "несення служби" на Ягодинській митниці. При цьому він відкладав дедалі більші суми в доларах і промовляв: "Це – вам, це – папам в область, а це – паханам у Києві".

Спеціальна комісія виявила чисельні порушення у роботі СБУ та зловживання службовим становищем її співробітниками, факти фабрикування кримінальних справ, тиску на свідків тощо. Зважаючи на це, в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко розформував Любомльське та Володимир-Волинське відділення СБУ.  Працівники даних структур були звільнені чи з пониженням переведені на службу у інші регіони України.

Читайте також: Волинський митник розповів про тотальну корупцію в українській митниці

Попри відому усьому світові справедливість українського правосуддя уникнути уваги і серйозного покарання вдалось чи не ключовій персоні у цьому скандалі –підполковнику Олександру Хитрику, який був в. о. начальника слідчого відділу Управління СБУ у Волинській області. Саме з його подачі порушувались десятки кримінальних справ по товарній контрабанді, основою яких ставали сфабриковані матеріали оперативно-розшукових справ, що знаходились у провадженні Любомльського СБУ.

Схема спритників із СБУ працювала наступним чином: Юрій Кушнерук з підопічними займались "кришуванням" водночас і контрабандистів, і чесних підприємців, які займались імпортом з закордону. Ті, хто відмовлялись оплачувати такі "послуги", ставали фігурантами кримінальних справ, які з радістю "розслідував" слідчий відділ СБУ у Волинській області, в обмін на що його керівництво отримувало "вагому подяку" від корумпованих оперативників.

Злочинні дії СБУ завдали області й державі чималої шкоди, адже у 2006-2007 рр. з Волині пішло чимало чесних підприємців, які справно платили мито до бюджету. Найбільше від "бізнесу в погонах" страждали підприємці, які займались імпортом товарів, зокрема, квітів, що швидко псувались при затримці на кордоні. Співробітники СБУ у такий спосіб давали вибір – або платиш і працюєш, або твій бізнес буде просто знищений.

Читайте також: Прокурор Волині вважає, що виділення кримінальному авторитету земель на Маневиччині законне

Згодом Кушнерук, Хитрик та їхні колеги поширили свою схему і на сусідні області, з метою збільшення свого нелегального "заробітку". Підприємці забили на сполох і діяльністю СБУ-шників зацікавилась прокуратура Волинської області. Справа набула небаченого розголосу. Розуміючи усю небезпеку ситуації, Олександр Хитрик вирішив з'явитись на телебаченні, щоб нахабно звинуватити наглядові органи в упередженості і виправдати дії своїх підопічних та колег. В цей момент Хитрик взяз на озброєння нові методи роботи, які пізніше активно використував у справі "афганця" Тиводара.

З ініціативи Хитрика до судів інших областей спрямовувались матеріали справ, а ті, у свою чергу, надавали дозволи на проведення слідчих дій. Суть цих маніпуляцій  полягає в тому, що матеріали отримували судді, які не були достеменно знайомі з реальним станом справ і переважно довіряли поданим СБУ матеріалам. Щодо передачі матеріалів у суди інших областей, то це пояснювалось тим, що це робиться нібито "для забезпечення конспірації".

"Бізнес-діяльність" волинських СБУ-шників обірвалась в один момент, коли голові СБУ набрид такий стан речей. Він прибрав з посади начальника Волинського Управління СБУ генерала Мирослава Василину, розформував райвідділи, когось звільнив, хтось поспіхом перебрався до інших регіональних органів СБУ.

Читайте також: Волинський депутат замість співпраці з правоохоронцями скиглить про політичні переслідування

 Втім, достеменно дізнатись скільки з багатьох десятків сфальсифікованих справ про контрабанду дійшло до суду і скільки підприємців отримали обвинувачувальні вироки не вдалось.

Сам організатор схеми Олександр Хитрик у підсумку був лише переведений на нижчу посаду до оперативного підрозділу. Про легше покарання пройдисвіту годі й було мріяти, а сталося як у байці: "...і щуку кинули у річку".

З тих часів минуло кілька років, ситуація з товарною контрабандою змінилась і Олександр Хитрик знайшов собі інше, але не менш захопллюче заняття. Тяжіння до фабрикування замовних справ привела його до сфери політики, де безперервно точиться боротба за владу між елітами. При тому, що оплата за послуги у веденні брудної боротьби оплачується так само щедро.

Згадана історія десятирічної давнини дає певні відповіді на запитання щодо відсторонення судом слідчої групи СБУ у справі Олександра Тиводара. Проводячи паралелі із товарною контрабандою, дивним чином у команді Хитрика опинились кілька цікавих персонажів, які разом з ним вели тоді "бізнес у погонах". Наприклад, 7 березня 2018 судом був відсторонений слідчий Сарапін, який раніше був оперативним працівником Любомльського міжрайвідділу СБУ. А Михайло Маруга, який наразі є головою представництва власної безпеки СБУ в області, у 2007 році займав посаду заступника начальника Любомльського міжрайвідділу СБУ та особисто привозив Хитрику матеріали для порушення численних кримінальних справ по факту контрабанди.

Така дружня команда СБУ-шників, загартована і перевірена у вкрай сумнівних обставинах, продовжує вести "бізнес у погонах" і наразі знайшла себе у обслуговуванні інтересів окремих олігархічних структур та виконанні політичних замовлень.

На цьому історія нашого "героя" Олександра Хитрика не закінчується, адже він не витрачав даремно час і не протирав штани на роботі, а вже встиг витиснути максимум із власного службового положення для власного збагачення.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter