На Україну різко обрушилася негода, яка перетворила вулиці на каток, а пішоходів на ковзанярів. Як отримати компенсацію при падінні? Передає "Ліга. Бізнес".

Читайте також: Поради водіям, які допоможуть уникнути ДТП під час негоди

Адковат Діна Дрижакова зазначає, що відповідальність за травму при падінні на льоду лежить на тих, хто повинен прибирати сніг. Приміром, якщо це кафе – вони зобов'язані прибрати сніг на частині тротуару біля закладу. Те ж саме можна віднести до магазинів, торгових центрів та офісів. 

В такому випадку потрібно звернутися до суду для отримання компенсації. Такий випадок можна кваліфікувати як "службова недбалість" – ст. 367 ККУ.

Діяти потрібно якомога швидше. У першу чергу потрібно викликати "швидку", медики зафіксують сам факт інциденту і доставлять вас у лікарню.

Треба буде запросити копію документа про виклик "швидкої" та виписку з історії хвороби. Обов'язково фіксуйте документально всі витрати на лікування у вигляді чеків. Можна також отримати довідки про матеріальний збиток через хвороби.

Бажано також залучити до інциденту випадкових перехожих, які зможуть дати свідчення у суді. Постарайтеся взяти телефони у двох-трьох людей які бачили, як ви падали. 

Читайте також: Українців попереджають про сніг та ожеледицю

Неможливо предугати, яку суму компенсації ви отримаєте. Тут грають роль важливі фактори – чи позбулася людина роботи через травми, чи недоотримала вона гроші від якоїсь угоди. На практиці максимальна сума компенсації – це 30 000 грн.

Найбільше шансів отримати компенсацію від приватного підприємства, адже вони швидше за все не захочуть доводити справу до суду. Їм легше буде легше піти на угоду, а не йти на відкритий конфлікт і псувати репутацію. З коммунальниками справа йде набагато складнішою. Вони будуть боротися до останнього і на досудову угоду, скоріш за все, не підуть.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter