Новорічні свята – це приємна "метушня" відпочинок для душі і тіла, але й разом з тим, не дуже приємний удар по травній системі.

Читайте також: Як захистити житло від злодіїв на свята: поради фахівців

В день перед святковим застіллям не потрібно голодувати, а їсти 2-3 рази в день невеликими порціями. Не завадить й пити склянку теплої води, можна з декількома краплями соку лимона перед кожним прийомом їжі, пише Depo.

"Не рекомендується починати прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку і уповільнюють травлення, що може призвести до відчуття млявості, – кажуть фахівці Держпродспоживслужби. – Новорічний стіл не навантажуйте шкідливою та важкою для організму їжею. Їсти треба в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати і страви, приготовлені з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Краще утриматися від смаженого м'яса, соління і маринадів."

За їхніми рекомендаціями, майонези та кетчупи краще замінити на домашні соуси. Вони теж досить поживні, проте не такі шкідливі.

Не варто й захоплюватися екзотичною їжею, а зосередитися на тому, до чого звик організм. Сирі овочі допоможуть перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, "сполучить" більшу частину речовин, які можуть спровокувати розлад травлення.

Під час застілля краще вживати нежирне м'ясо або рибу. Поєднувати ці два продукти не варто. У якості гарніру підійдуть овочі та зелень. Від картоплі та хліба бажано відмовитися.

Під час свят уникайте цукерок, тістечок, тортів, шоколадок і солодких напоїв, особливо пакетованих та газованих. На десерт краще обрати не торт, а свіжі фрукти, безе чи желе.

"Саме після святкувань українці найбільше страждають від отруєнь, нападів холециститу чи панкреатиту та навіть від інфарктів. Причина – велика кількість випитого, – радять медики. – Щоб попередити такі наслідки, святкувати треба правильно. Алкоголь краще заїдати, але правильною їжею. Надайте перевагу нежирному м'ясу та овочевим салатам із олією."

Читайте також: Як врятувати людину, яка отруїлась алкоголем: поради медика

Не треба й перевищувати безпечну дозу, а пити не більше так званої "однієї дози" алкоголю на годину. "Одна доза" – це 180 мл вина, або 360 мл пива, або 30 мл міцного напою. Не треба й експериментувати з асортиментом та не змішувати напої під час святкування. А ще не варто запивати алкоголь газованими напоями. Треба бути обережними і з вибором спиртних коктейлів.

Щоб весело зустріти Новий рік та потім не страждати, зменшіть частоту випивання спиртного під час застілля.

"Якщо на ранок після свята таки відчуваєте похмілля, пийте якомога більше води або води з лимоном. І не поспішайте вживати традиційний для багатьох розсіл. Він може лише нашкодити організму, – кажуть лікарі. – Впродовж дня після новорічного застілля пийте лише воду, неміцний свіжозаварений зелений чай, а каву – лише одну-дві чашечку вранці."

І найпростіша порада - у новорічну ніч більше рухайтеся, спілкуйтеся, танцюйте та виходьте на свіже повітря.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter