Підгайцівська сільська рада порушує принципи здійснення публічних закупівель. Мова йде про неефективне використання 30 524 787 гривень, які мають піти на ремонти доріг, пише ІА Волинські Новини.

Читайте також: Голова Підгайцівської ОТГ зухвало порушив закон на сесії, йому загрожує кримінал

Закупівлі, заплановані та проведені Підгайцівською сільською радою, промоніторила громадська організація "Центр юридичної допомоги".

УНИКНЕННЯ ВІДКРИТИХ ТОРГІВ

Відповідно до інформації, поданої на порталі публічних закупівель, цього року Підгайцівська сільська рада запланувала придбати низку послуг зі здійснення поточного ремонту доріг у селах Підгайці, Воротнів, Крупа, Струмівка та Лище Луцького району.

Усього нараховується 53 закупівлі очікуваною вартість від 100 000 до 199 995 гривень. Їх загальна очікувана вартість становить 10 263 297 гривень.

Своєю чергою, ЗУ "Про публічні закупівлі" діє за умови, якщо вартість послуги, яка закупляється, становить як мінімум 200 000 гривень.

Читайте також: Підгайцівська сільрада орендує авто у лучанки за 200 тисяч в рік

Тобто сільрада могла умисно визначити 53 різні закупівлі з проведення поточного ремонту окремих вулиць і провулків їй підпорядкованих сіл, аби уникнути відкритих торгів.

Це підтверджує й той факт, що, незважаючи на різні довжину, ширину та стан 53 вулиць, очікувана вартість їх ремонтів є приблизно однаковою і коливається в межах кількох тисяч гривень.

Отже, Підгайцівська сільрада порушила законодавство про публічні закупівлі (зокрема, не дотримавшись принципів добросовісної конкуренції, максимальної економії та ефективності, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель), адже запланувала низку закупівель із поточного ремонту доріг замість однієї, розділеної на окремі лоти.

ПІДСТАВНІ "ПІДПРИЄМЦІ"

Водночас сільрада вже встигла провести 18 подібних закупівель послуг зі здійснення поточного ремонту доріг у селах Підгайці, Струмівка та Крупа. Усі – також з очікуваною вартістю від 160 995 до 199 995 гривень.

Читайте також: Підпал у Підгайцях: помста УКРОПу чи приборкання норовливого голови

Проводячи закупівлі вартістю до 200 000 гривень замість відкритих торгів, сільрада має можливість укладати прямі договори, не влаштовуючи аукціонів. Це, натомість, теж не дозволяє оцінити готовність підрядників здійснювати відповідні роботи.

Так, у випадку 18 проведених закупівель послуг із поточного ремонту Підгайцівська сільрада уклала прямі договори виключно з фізичними особами-підприємцями, окремі з яких надають свої послуги тільки або переважно Підгайцівській сільській раді:

- Мартинюк Михайло Сергійович (6 закупівель),

- Чоп Олександр Сергійович (1 закупівля),

- Хаблюк Микола Миколайович (26 закупівель),

- Штефанеса Євген Георгійович (51 закупівля),

- Симонович Юрій Іванович (6 із 7 закупівель),

- Штефанеса Лариса Василівна (4 із 7 закупівель).

Відзначимо, що, згідно з даними відкритих реєстрів, перераховані фізичні особи-підприємці вказали один і той же контактний номер телефону, який належить комунальному підприємству сільради.

Аналогічна ситуація склалася із закупівлями Підгайцівською сільрадою робіт із проведення капітального ремонту доріг у селах Крупа, Лище, Струмівка та Підгайці.

Про початок цих закупівель сільрада оголосила в січні. Їх нараховується 16 очікуваною вартістю від 500 000 до 1 490 000 гривень. Загалом – 20 261 490 гривень.

Зазначимо, що при закупівлі робіт (а не послуг, як у минулому випадку), згідно з ЗУ "Про публічні закупівлі", сільрада може не проводити відкриті торги, якщо очікувана вартість становить менше півтора мільйона гривень.

Також сільрада встигла провести одну таку закупівлю з капітального ремонту проїзду від автомобільної дороги М19 до будинку № 15 на вулиці Східній у селі Крупа. Вартість робіт – 1 261 490 гривень.

Договір про здійснення робіт сільрада підписала, знову ж таки, з підприємцем Симоновичем Юрієм Івановичем.

РОЗТРАТА ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ?

Можемо зробити висновок, що Підгайцівська сільська рада умисно оголошує так звані допорогові закупівлі, аби уникнути відкритих торгів і підписати прямі договори з наперед визначеними підприємцями, що не дозволяє проконтролювати наскільки ефективно використовуються бюджетні кошти.

У зв’язку з виявленими порушеннями, які здійснила під час закупівель із проведення поточного та капітального ремонтів доріг Підгайцівська сільська рада, ГО "Центр юридичної допомоги" надіслала звернення до Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області та Головного управління Національної поліції у Волинській області з вимогою провести перевірку закупівель на наявність ознак порушення процедури проведення відкритих торгів і розтрати державних коштів, а також вжити відповідні заходи та притягнути винних осіб до відповідальності (у випадку підтвердження порушень).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook