Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу стосовно колишнього секретаря РНБО України Петра Порошенка у 2005 році. Приводом послужив скандал навколо елітного будинку в центрі Києва.

Читайте також: Як УДО допомогло Порошенку "поховати" кримінал (відео)

Справу відкрито за протидію законній господарській діяльності двох підприємств, які будували будинок по вул. Грушевського, 9-а в Києві, тобто за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 206 Кримінального кодексу України.

Генпрокуратура оголосила в розшук головного радника-начальника управління Ради національної безпеки і оборони Валерія Івченка. Йому пред'явлено звинувачення в зв'язку з розслідуванням кримінальної справи про втручання в судову діяльність і зловживання посадових осіб РНБО.

5 вересня від компанії, яка будує будинок по вулиці Грушевського 9-А в Києві, в Генпрокуратуру надійшла заява про те, що колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Петро Порошенко і віце-президент компанії "Укрпромінвест" Ігор Кононенко незаконно перешкоджали будівництву будинку.

Читайте також: Показовий момент: бабусі просили милостиню на мітингу Порошенка в Києві (фото)

17 вересня по цьому факту було порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 206 Кримінального кодексу.

15 вересня колишній голова Служби безпеки України Олександр Турчинов заявив, що Порошенко вимагав від будівельників висотного будинку на вулиці Грушевського, 9-А в Києві пакет акцій, погрожуючи, що будівництво буде припинено.

Сам Порошенко неодноразово спростовував усі звинувачення.

Нагадаємо, Петро Порошенко став секретарем РНБО 19 лютого 2005 року. 8 вересня після скандальних звинувачень в корупції з боку колишнього держсекретаря України Олександра Зінченка, Порошенка пішов у відставку. За цим послідувала відставка уряду Юлії Тимошенко.

Читайте також: НАБУ за хабар допомагало друзям Порошенка розкрадати "Укроборонпром"

Олександр Турчинов у інтерв'ю Українській Правді розповів про незаконну діяльність чинного президента Петра Порошенка у 2005 році. Зокрема, він продовжив тему зі скандалом навколо будівництва елітки на вул. Грушевського 9-А у столиці.

"Я не сказав жодної неправди про Порошенка! Це була справа, де уже готове офіційне звинувачення для Порошенка! Крім того, були інші справи, які стосуються екс-діяльності Петра Олексійовича в бізнесі. Але мені було некоректно говорити про зловживання з ПДВ, про торгівлю військовими судами... Бо Петро Олексійович би сказав: "От бачите, це режим Кучми проти мене працював, а вони тепер знову піднімають ці звинувачення!". Тому я жодними словами про це не говорив і зараз не хочу розвивати цю тему, хоча склад злочину існує і там.

Також я не хочу говорити про офшорні технології, які використовував Петро Олексійович – бо це питання слідства. Але ж ідеться як мінімум про ухиляння від сплати податків та відмивання коштів.

Ця справа незаконно закрита, я можу пояснити деякі нюанси...

Все почалося з того, що людина, яку можна вважати опорною фігурою Петра Олексійовича в його холдингу "Укрпромінвест", викликала власників будівництва по Грушевського 9-А і сказала: "Якщо ви бажаєте завершити будинок, то Порошенко дозволяє вам вибрати два варіанти: або отримати відступний за цей об’єкт (який навіть не покриває половини собівартості!) або віддати контрольний пакет – половину будинку переписати на іншу структуру".

І той, і той варіант їх не влаштував. Вони почали торгуватися, пояснюючи, що все це для них прямі збитки. Загалом вони звикли працювати під дахом тієї влади, і їх не здивував шантаж, та вимоги для них були неможливі. Їм сказали: "Торг тут не уместен!".

Коли вони не погодилися, була дана команда одному з екс-міністрів з "Нашої України" заблокувати будівництво, що він і зробив. Ці постраждалі звернулися до одного з депутатів "Нашої України", який прийшов до екс-міністра і попросив: "Не займайтеся єрундою, бо твої пожежники вимагають нереальні речі. Це несерйозно, люди щодня несуть мільйонні збитки".

Цей екс–міністр відповів депутату з "Нашої України": "Ти це питання вирішуй не зі мною, а з Порошенком. Поки він мені не дасть команду, я не буду дозволяти будівництво".

Депутат глибоко ображений, що здирництвом займаються його колеги, дав свідчення СБУ. І, безумовно, ми не могли не реагувати на це. Так почалося слідство. Що стосується аргументу Порошенка, що він не телефонував власнику цього будівництва... Дійсно, ці хлопці самі просились потрапити на прийом до Порошенка, бо ніхто, крім нього, не вирішував це питання!

Вони просили про одне: "Зробіть нам не такі жорсткі умови!" І коли не змогли нічого зробити, вони були змушені дати свідчення по цій справі. Вони задіювали й інших депутатів, які ходили до Порошенка і просили. А їм відповідали: "Торг тут не уместен!". Тобто ця справа повністю готова до суду, і свідки живі!

І для мене дуже обурливо, коли сьогодні говорять про закриття справи. Піскун – це складна, суперечлива фігура... Але він мав сміливість і нахабство не заборонити своїм підлеглим пред’явити звинувачення Порошенку. Саме наслідком цього стало звільнення генпрокурора.

Одразу після відставки Піскуна мені стало відомо з Генпрокуратури, що у слідчих забрали цю справу. Була отримана вказівка від президента закрити справу протягом двох-трьох днів. Про що я і повідомив ЗМІ. І їм розуму не вистачило, щоб не діяти в дрібницях відповідно до цього сценарію! Справу закрили рівно протягом двох днів!" – розповів Турчинов.

Як бачимо, Петро Порошенко займався нелегальним збагаченням і зловживанням посадовим становищем у власних інтересах ще у 2005 році, коли був очільником РНБО. Його апетити до розкрадання державних коштів і заробітку через брудні схеми тільки зросли, коли він став президентом України у 2014 році. Відтак недивно, що Петро Порошенко перетворився із мільйонера на мільярдера саме на посаді президента країни.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook