Журналісти опублікували докази про те, що рідний брат української співачки Ані Лорак, яка будує свою кар'єру в Росії, заробляє мільйони на платформі, яка займається розробкою і створенням зброї для української армії. Про це розповіли журналісти передачі "Гроші".

Читайте також: Любителька Росії Лорак несподівано згадала про батьківщину

З'ясувалося, що платформа UkrARPA, яка була створена два роки тому на базі державного концерну "Укроборонпром", і в її завдання входило знаходити новітні розробки озброєння і фінансування для таких проектів, тепер належить приватним особам. Відомо, що створення платформи підтримав свого часу і президент України Петро Порошенко.  

Однак на даний момент платформа оформлена через приватних осіб через офшори. І один з власників UkrARPA – Ігор Куєк, рідний брат опальної співачки Ані Лорак.  

Журналісти з'ясували, що у UkrARPA тепер немає навіть власного офісу, але є сайт в інтернеті. Власники платформи хваляться на сайті своїми проектами для української армії.  

Таких на даний момент – кілька: станція фільтрування та летальні безпілотники. Ці проекти вже здійснили і профінансували. А в планах, за даними сайту, ще багато проектів – міномети, мобільні міношукачі, і навіть вертольоти.  

Однак, волонтер і керівник підрозділу "Аэророзвідка" Натан Хазін розкритикував безпілотники, які представлені на сайті. Він стверджує, що цей апарат, який складається з китайських запчастин, не дороблений. У ньому виявлено безліч недоліків.

Читайте також: "Рот, як у клоуна": скандальна Лорак здивувала фанатів зовнішнім виглядом

 "Це не доопрацьований апарат, на мій погляд. Вони або не будуть використовуватися, або впадуть у першому ж польоті. І скажуть, ну, недосконалість, ну, недороблені, є ще доопрацювати", – заявив він.

 Але тим не менше, ці літаки знаходяться на бюджетному фінансуванні, а замовлення – таємні. Вартість одного апарату – 2,5 мільйонів гривень (близько ста тисяч доларів). Купили для української армії таких безпілотників вже 13 штук і ще 25 штук планують купити. Крім того, фахівці стверджують, що подібні безпілотники коштують набагато дешевше, близько 5 тисяч доларів.  

"Це можна дійсно створити за кілька тисяч доларів. Я в свій час літала на дронах, які повністю вкривали до 30 кілометрів відстані, і вартість їх вимірювалася в 3-4-5 тисяч доларів. Коли націнка вдвічі більше, це ще можна зрозуміти. Але коли безпілотник, вартість якого, в кращому випадку, 5-10 тисяч доларів, купується за 150-200 тисяч доларів і видається за нову розробку – це вже зовсім інше питання", – зазначила керівник "Центру підтримки аэророзвідки" Марія Берлінська.  

Читайте також: Блог про зв'язки українського шоу-бізу з РФ викликав скандал

Серед власників сайту – Денис Гурак, Дмитро Ружицький, Дмитро Шестаков. Раніше вони всі працювали в "Укроборонпромі" і за фактом, паралельно займалися приватним проектом.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter