Українські заробітчани посіли друге місце у рейтингу Gazeta Prawna з тих, хто мав найбільший вплив на польську економіку у 2017 році.

Читайте також: У Польщі хочуть збільшити робочий день для курців

Про це повідомляє BBC Україна.

Зокрема, українці у впливовості на польську економіку у 2017 році обійшли навіть президента Анджея Дуду, який посів третє місце. У рейтингу їх випередив лише прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

"Колективний герой", як назвали українських трудових мігрантів експерти видання, відіграє дуже важливу роль для польського ринку праці.

У поясненні йдеться, що поляки почали помічати суттєвий приплив українців після початку воєнних дій в Україні.

Українці працюють не тільки у сільському господарстві, а й у всіх сферах економіки. За даними видання, тільки за 2017 рік українцям надали 1,7 мільйона тимчасових дозволів на роботу.

Такі дозволи надають право працювати у Польщі протягом півроку кожні 12 місяців.

Читайте також: Скільки коштує місяць проживання у Польщі? (Інфографіка)

У порівнянні з 2016 роком кількість таких дозволів збільшилась на понад третину. Якщо ж порівнювати з 2014 роком, вказують експерти, ця кількість зросла на 350%.

При цьому журналісти не стверджують, що у Польщі перебуває 1,7 мільйона трудових мігрантів, адже переважно кожний українець отримує кілька дозволів. Окрім того, тільки за перші півроку 2017 року українці отримали 91 тисячу дозволів на постійну роботу у Польщі.

Видання визнає, що окрім подолання проблеми дефіциту робочої сили у Польщі, українці також допомагають вирішити проблеми системи соціального страхування, адже платять ці внески. 308 тисяч українців станом на вересень 2017 року були застраховані у державній системі. І їхня кількість за рік зросла на 130 тисяч.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter