Субсидій будуть позбавляти за заборгованість по комуналці станом на травень.

Читайте також: "Це економічно неправильно", – голова "Нафтогазу" про зниження цін на газ для українців

Однак кількість одержувачів держдопомоги може також порідшати після спеціальної перевірки, яка відсіє до 30% "нечесних" субсидіантів. Таку думку висловив експерт з питань ЖКГ Андрій Нікончук, посилаючись на проект Мінсоцполітики, передає "РБК-Україна".

Будуть повністю позбавляти субсидії громадян зі статусом безробітних, які при цьому або працюють неофіційно, чи є "заробітчанами", для яких оплата комуналки - не проблема.

Таким чином, вважають автори законопроекту, бюджет може зберегти до 10 млрд, які витрачають на надання держдопомоги українцям.

Нікончук розповів, що інспекторам дадуть право контролювати онлайн реальні доходи та фактичне проживання субсидіантів зі статусом безробітних, але які претендують на отримання державної допомоги.

Експерт додав, що від ідеї ходити по квартирах з перевіркою раніше в Мінсоцполітики відмовилися, оскільки такий моніторинг здатний фактично сприяти зростанню корупції в соцсфері.

Читайте також: Пенсіонери почали отримувати субсидії готівкою

Для прийняття рішення про надання держдопомоги всього передбачено три види перевірки: первентивна (коли людина звертається за субсидією), поточна (дивляться наявність додаткового доходу під час отримання виплат) і ретроспективна (моніторять виплати за останні 3 роки).

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook