Україні на законодавчому рівні  заборонено  використовувати рослинні жири при виробництві молочних продуктів. Але, як свідчать результати перевірок, виробники повсюдно порушують цю заборону. 

Читайте також: "Молочна" реформа: чи заборонять селянам продавати молоко?

Про це у своєму блозі написав координатор Молочного комітету Європейської Бізнес Асоціації Євген Кузьменко.

“Саме заміна молочних жирів жирами рослинного походження є найпоширенішим способом фальсифікації молочної продукції, і якщо раніше рослинні жири домішувалися в невеликих кількостях, то зараз їх частка в молочному продукті може досягати 100%”, – наголосив він.

Як відомо,  в молочних продуктах не повинні бути немолочних білків, рослинних жирів чи будь-яких стабілізаторів або консервантів, але якщо виробник додає рослинну сировину до складу молочних продуктів,   це обов’язково повинно бути зазначено на маркуванні:  “спред”, “молокомісткий напій”, “сирний продукт” та інше.

Читати також: Як піднялися ціни на молочні продукти протягом року

“Якщо виробник вводить споживачів в оману, нехтуючи таким маркуванням, це фальсифікат”, – розповів експерт.

За словами Кузьменка, виробники, які випускають відвертий фальсифікат і не вказують на маркуванні товару наявність в ньому немолочних жирів,  порушують правила чесної ринкової конкуренції – завдяки використанню рослинних жирів в цілому   процес виготовлення продукції здешевлюється приблизно в п’ять разів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter