Цікаво, що за півтора місяці до роздачі нагород і звань Петро Порошенко підписав указ про одноразову грошову винагороду Героям України за здійснення визначного геройського вчинку.

Читайте також: Скандальні силовики і правоохоронці-мільйонери: кому Порошенко раптово дав звання Героїв та підвищення

Так, людям, яким присвоєно звання Герой України та вручено орден "Золота Зірка", виплатять одноразову винагороду в 50-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому присвоєно звання Герой України.

В указі йдеться, що гроші повинен перерахувати Кабмін в 2020 році. Також президент попросив передбачити можливість подібної виплати в бюджеті-2020 і на наступні роки.

Оскільки з 1 січня 2019 року прожитковий мінімум становить 1 853 гривень, у 2020 році, наприклад голова СБУ Василь Грицак, отримає 92650 гривень.

"Герой – пом'якшувальну обставину для суду"

Експерти вважають, що президент по-перше наостанок роздав своєрідні "хабарі" тим, кому він багато чим зобов'язаний. А самих ключових своїх соратників типу Грицака звання Героя підстрахує від потенційних проблем з законом.

Читайте також: Порошенко віддячив співробітнику СБУ званням генерала за війну проти Гройсмана за ДФС, – журналіст

"Роздача слонів" від Порошенка, який йде з посади – це не тільки спосіб підняти добробут нагороджених, забезпечити їм хорошу пенсію або доплати до зарплат. Їх головна мета – віддячити за вірну службу всі ці роки, показати, що те, що вони старанно працювали на владу, не пройшло повз увагу. Ще є мета створити панцир політичного захисту при новій владі. До Героя України так просто не підібратися. І звання Героя України завжди буде пом'якшувальною обставиною в будь-якому судовому процесі", – говорить політолог Вадим Карасьов.

"За рахунок держави, за рахунок нас з вами президент роздає милостиню тим, кого він вважає за потрібне преміювати. Комусь посади, як Горковенку, комусь медалі, як Грицаку, комусь просто підвищити оклади. Така форма подяки Петром Порошенком використовується і для того, щоб поставити мітку, що це члени моєї команди, і для покупки їх лояльності. Вони можуть багато чого про нього розповісти. Як в мафії відбувається хрещення співучастю в якихось злочинах, так і зараз Порошенко йде на будь-які кроки, щоб знизити ймовірність, що вони його здадуть, коли він піде з поста", – говорить політолог Руслан Бортник.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook