Найкращим методом профілактики проти грипу є вакцинація, крім того, в період сезонного росту захворюваності на грип і ГРВІ слід більше уваги приділяти особистій гігієні, вживати вітамінізовану гарячу їжу, а також більше часу проводити на свіжому повітрі, також треба частіше провітрювати приміщення.

Читайте також: Як зміцнити імунітет: поради

Про це повідомив головний лікар Київського міського центру здоров‘я Отто Стойка в коментарі УНН.

"Є захист специфічний, який виробляє специфічний захист імунітету від грипу певних штамів, – це вакцинація. Це захист від 4 штамів найімовірніших, найагресивніших вірусів", – зазначив медик.

За його словами, щеплення не дає 100%-вого захисту організму від грипу – воно зменшує ризик захворіти лише на 50-60%, втім значно ефективніше знижує ризик ускладнень після настання захворювання (на 70% захищає від ускладнень і на 90% – від смерті).

При цьому він додав, що хворі на грип і ГРВІ більше страждають від ускладнень, ніж від самого грипу, ускладнення також спричиняють і смерть.

За його словами, під час епідемії грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) укріпити імунітет і запобігти захворюванням можна за допомогою профілактики стресу, правильному харчуванню й загартовуванню організму. У першу чергу, людині треба не виснажувати свою нервову систему, у достатній мірі відпочивати і не виснажуватись. Це, в основному, нічний сон – 7-8 годин. Вживати в їжу слід продукти, багаті вітамінами, причому не лише, коли приходить хвороба, а постійно, особливо у період епідемій. Це стосується чорної редьки, ягід (передусім, морожених, а не варених, у великій кількості цукру).

Читайте також: В Україну прийшов грип

Цибулю і часник, на думку Стойки, вживати як елемент здорового харчування теж варто на регулярній основі, під час же епідемії панацеєю ці продукти не стануть. Багаті на вітамін С цитрусові, на думку лікаря, слід вживати помірно, оскільки кислота, особливо у дітей, може бути подразником слизової оболонки. В цілому ж і яблука, і зелень містять багато цього вітаміну.

Додатково, на думку медика, можна приймати хіба що вітамін D, якого дійсно не вистачає українцям протягом осені й зими і який недостатньо потрапляє в організм із рибою і морепродуктами.

Крім того, важливо приділяти багато уваги гігієні – регулярно провітрювати приміщення, багато проводити часу на вулиці, краще – із помірним фізичним навантаженням. Дуже корисно для організму також і загартування за допомогою обливань холодною водою.

Наносити ж оксолінову мазь під ніс для додаткового захисту від вірусів, на думку медика, не варто, оскільки слизова оболонка носа справляється з цією роллю самостійно.

За його словами, найкращим захистом від грипу є вакцинація. Причому щепитися ніколи не пізно, оскільки сезон грипу може тривати до середини весни.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter