Управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації неефективно використовувало кошти субпроекту Світового банку, який стосується профілактики та боротьби з серцево-судинними захворюваннями. Величезні суми коштів витрачали на зарплати (від 700 до 2-3 тисяч доларів) некваліфікованим консультантам, а також на рекламу, флаєри, нецільову покупку медобладнання. Допускались порушення під час закупівель і на стадії підготовки документів. Зокрема претензії стосувалися Ігоря Ващенюка, Володимира Гунчика та Сергія Кошарука. Те, що розтратити не вдалося, Волинській ОДА довелося повернути, пповідомляєІА Волинські новини.

Читайте також: Губернатор Волині Савченко заявив, що його посада непотрібна в державі

Рахункова палата, відповідно до плану роботи, у 2018 році провела масштабний аудит виконання проекту Світового банку, який впроваджується в низці регіонах України, у тому числі й Волинській області.

Йдеться про проект "Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей", який на Волині реалізовується через субпроект "Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області", який стосується профілактики та боротьби з серцево-судинними захворюваннями.

Читайте також: Голова Волинської ОДА Савченко пояснив, чому купляти у Росії контрабанду – це нормально

Висновки аудиту насправді невтішні: управління охорони здоров’я неефективно використовувало кошти, купувало за них брендовані ручки та дизайнерські наліпки, невчасно реалізовувало заходи і не вкладалося в терміни. Але найбільший цинізм у зарплатах консультантів, яку виплачували як для фахівців з високою кваліфікацією, якими вони не є, згідно з висновками аудиту.

Освоєння коштів

Відповідно до кошторису Волинь мала б отримати 30 мільйонів доларів на заходи реалізації. Зокрема, йдеться про будівництво численних амбулаторій в районах, їх повна комплектація, навчання персоналу, обладнання для лікарень 2 та 3 рівнів медико-санітарної допомоги.

Та про те, що кошти освоюються невчасно, почали говорити в області ще рік тому. Нині голова ОДА Олександр Савченко звітує про те, що проект "врятували" і "завдяки йому ніхто не сів" (йдеться, вочевидь про лаву підсудних). Але радості з цього приводу волинянам мало: поки вони чекають на якісну медицину, кошти, спрямовані на ці потреби, пливуть мимо них.

Як йдеться в звіті аудиторів, найкраще освоювали кошти у Львівській, Полтавській, Вінницькій та Закарпатській областях. Суттєво відставали від інших областей в цьому Волинська та Рівненська області, (62,2 % та 68,3 % станом на жовтень 2018-го). Незадовільний рівень освоєння коштів субвенції спостерігався також у Дніпропетровській області. Саме ці три області мали найбільші залишки неосвоєних коштів субвенції при тому, що саме їм до кінця 2018 року річним розписом передбачено перерахування найбільших обсягів субвенції - понад 190 млн. грн. кожній.

Так, цифри вже дещо застарілі, сьогодні статистика інша. Та навіть ці дані з невідомих причин на Волині не оприлюднювалися.

Волинь пасе задніх в закупівлях, та є лідером з виплати зарплат

За час впровадження проекту півмільйона доларів "з’їли" не видатки на обладнання, а … на зарплату консультантам.

"Найбільше коштів на оплату праці консультантів та перекладачів використано в Дніпропетровській та Волинській областях – 560,9 та 467,5 тис. дол. США, питома вага яких в структурі видатків за субпроектами становить 17,5 та 10,5 %. Таким чином, станом на 01.10.2018 цими областями використано по 86,6 %. із запланованих на початку 648 та 540 тис. дол. США відповідно", – йдеться у звіті.

Нагадаємо, свого часу зарплати для консультантів наробили галасу в інформаційному просторі області: вони складали від 700 до 3400 доларів США на місяць. Причому перекладачка отримувала найменшу суму – 700 доларів, тоді як консультант з комунікацій (прес-секретар) вдвічі більше.

Консультантів мали бути супер-фахівцями, а результати свідчать про низький рівень їхньої кваліфікації

Аудитори виявили, що Управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації у 2015-2017 та І півріччі 2018 року неефективно використало майже півмільйона доларів (405,3 тисячі) на оплату послуг восьми консультантів. А до завершення проекту їм мають виплатити ще 200 тисяч доларів. Це зумовлено тим, що начальник управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк (з травня 2015 року по червень 2016 року) та заступник голови Волинської облдержадміністрації Сергій Кошарук (з червня 2016 року до цього часу) з шести запропонованих методів закупівель послуг консультантів та п’яти видів контрактів, обрали найдорожчий варіант: індивідуальні консультанти та тип контракту "контракт з погодинною оплатою".

Читайте також: Губернатор хоче "нагнути" Волиньраду "ментовськими" методами, – ВО "Свобода"

Обраний метод, простіше кажучи, передбачає залучення досвідчених та кваліфікованих спеціалістів. А обраний вид контракту часто використовується при виконанні складних досліджень, здійсненні нагляду за будівельними роботами, наданні консалтингових послуг на виконання більшості інших завдань, пов'язаних з підготовкою кадрів. Такі контракти вимагають ретельного моніторингу та адміністрування замовником з метою забезпечити задовільну роботу та обґрунтованість виплат, які затребували консультанти.

Однак аудитори встановили, управління охорони здоров’я Волинської ОДА не використало право щодо відбору найбільш ефективного методу закупівлі послуг консультантів і не забезпечило ретельного аналізу та оцінки заходів, виконаних консультантами.

В результаті договори укладені з вісьмома консультантами, а оплату їм здійснювали за актами про надані послуги. В ці акти включені відверто формальні заходи, результати яких не можна виміряти чи оцінити їх ефективність.

Часто ці акти характеризують процес, а не результат роботи консультантів, містять несуттєві проміжні результати роботи, мають ознаки дублювання функцій з відповідними посадами працівників управління охорони здоров’я.

Зокрема, зарплати по кілька тисяч доларів консультанти отримували за проведення зустрічей, координацію роботи, підготовку та участь у нараді, координацію навчальних семінарів, моніторинг діяльності консультантів, проведення скайп- і телефонних переговорів, візування листів, участь у підготовці листа, підготовку привітань до дня медичного працівника та їх розсилання. Але, як зауважують аудитори, ці заходи не характеризують результат наданих послуг консультантами, не дозволяють оцінити особистий внесок у досягнення кінцевого результату заходів, передбачених планом закупівель.

Більш того, деякі з консультантів вказували в переліку наданих послуг відверто формальні пункти: ознайомлення з нормативно-правовими актами, субсидіарною угодою, Операційним посібником, планом закупівель, стандартними проектами договорів, документацією Світового банку.

"Це вказує на низький рівень кваліфікації консультантів, хоча згідно зі звітом з оцінки Комісією з відбору було засвідчено багаторічний досвід роботи в проектах з міжнародними організаціями, а метод залучення консультантів ІС (індивідуальні консультанти) вимагає наявність високого досвіду і кваліфікації спеціаліста.

Наслідком цього є відсутність взаємозв’язку між результатом і оплатою. Консультанти отримували зарплату незалежно від досягнутого результату. Фактично станом на 01.07.2018 у Волинській області план закупівель в частині консультаційних послуг (пункти 6.4 і 6.1.4.) виконано на 53 %, в той час як план закупівель в цілому (придбання медичного обладнання, консультаційних послуг, проведення інформаційної кампанії, навчання, здійснення будівництва, капітального ремонту приміщень та інше) виконано лише на 5%", – роблять висновок аудитори.

Додаткові витрати

У 2017 році у розпорядників субвенції Волинської, Дніпропетровської та Рівненської областей виникли проблеми з оформленням документації для реєстрації бюджетних зобов'язань за договорами підряду. Йдеться про ремонт, реконструкцію чи будівництво приміщень під амбулаторії. Підписання договорів призупинили, а потім мусили провести перерахунок вартості проектно-кошторисної документації та повторно провести її експертну оцінку. Терміни укладання угод порушили, а місцеві бюджети мусили додатково витрачати кошти. Тому в 2017 році з запланованих 1,5 мільярда гривень перерахували місцевим бюджетам лише 0,8 мільярда.

Ускладнена процедура погодження тендерної документації на рівні ОДА

Тендери в межах проекту гальмувалися і далі. Ще однією причиню стало розпорядження голови ОДА Володимира Гунчика про те, що керівникам структурних підрозділів заборонено укладати (підписувати) договори фінансового характеру без погодження з першим заступником голови облдержадміністрації Олександром Степанцовим та юридичним управлінням ОДА. Та скільки часу таке погодження має тривати в розпорядженні не вказали. В результаті проведення тендерів зупинилося більш ніж на місяць, консультанта, який мав курувати питання будівництва вчасно не знайшли і до будівництва об’єктів навіть не могли готуватися.

Крім того, голова ОДА доручив проводити всі тендери через Prozorro, але в Угоді про позику від Світового банку зазначено, що там мали використовуватися процедури закупівлі МБРР.

Нецільові покупки

У рамках субпроекту Управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації закуповувало обладнання, не передбачене документацією. Зокрема, субпроект має назву "Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області". Тобто всі закупівлі мали бути орієнтовані на профілактику, ранню діагностику та лікування хвороб систем кровообігу.

Але за кошти субпроекту Управління охорони здоров’я на чолі з Ігорем Ващенюком придбало 139 медичних вагів для новонароджених і 90 гінекологічних крісел в на загальну суму 943,8 тис. грн (34 тис. дол. США), які за функціональним призначенням не відповідають обладнанню, що використовується при наданні медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу.

Замовляли рекламу в ЗМІ, хоча це не передбачено

Управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації до плану закупівель за субпроектом у Волинській області включило видатки з інформування населення про діяльність у рамках реалізації субпроекту, фінансування яких не передбачено умовами Угоди про позику. А на висвітлення реформ в Угоді зі Світовим банком виділені окремо кошти через Міністерство охорони здоров’я. У результаті управління не забезпечило ефективного використання 56,4 тис. грн., а також створило ризики неефективного використання коштів у сумі 21,1 тис. грн. на оплату послуг з інформування населення та виготовлення продукції, які не передбачені умовами Угоди про позику. Зокрема, 43,7 тисячі гривень управління оплатило за висвітлення тематичних рубрик на Волинському телебаченні й радіо.

Крім того, УОЗ Волинської облдержадміністрації оплатило дизайн та виготовлення інформаційного буклета тиражем 5 тисяч штук та інформаційного флаєра тиражем 20 тисяч штук на загальну суму 8,8 тисяч гривень, які містять інформацію про реалізацію субпроекту. Але це не належить до заходів з профілактики серцево-судинних захворювань.

Також УОЗ Волинської облдержадміністрації оплатило дизайн, макетування і друк брендових ручок (з логотипом Світового банку) в кількості 3,5 тис. шт. на загальну суму 21,1 тис. гривень. Оплатили в управлінні й 3,4 тисячі гривень за виготовлення наліпок на обладнання, які інформують про те, що воно придбане за кошти Світового банку.

Зазначені видатки, наголошують аудитори, не відносяться до профілактики серцево-судинних захворювань та не передбачені умовами Угоди про позику, що свідчить про неефективне використання коштів.

Невчасно освоєні гроші довелося повернути

Як свідчать дані аудиту, найвищий відсоток освоєння коштів - у Львівській області (99 %). На Волині цей показник удесятеро нижчий – всього лише 9%. Такий невисокий результат пов'язаний і з тим, що на Волині левова частка суми передбачена на будівництво, ремонт чи реконструкцію, що є більш довготривалим процесом. Але свій вклад зробило і затягування закупівельних процедур та порушення термінів.

Через такі низькі показники, 18,5 мільйона доларів, передбачені для п'яти субпроектів у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Полтавській та Рівненській областях перерозподілили на інші цілі, зокрема, нового компоненту Проекту — "Фінансування на основі результату". Це підтверджує наявність проблем з освоєнням коштів позики в регіонах в обсягах, передбачених Угодою.

Висновки

Волинське Управління охорони здоров’я неефективно використовувало кошти, виділені на проект. Тисячі доларів витрачені неекономно, а проект ще далекий до завершення.

Дані про аудит були відомі ще у жовтні, у тому числі і посадовцям ОДА. Адже не просто так голова ОДА Олександр Савченко повідомляв, про високе освоєння коштів на зарплату і низьке освоєння коштів на інші потреби. Однак документ цей ніхто не оприлюднював.

Натомість голова ОДА повсюди хвалиться про те, що завдяки йому "ніхто не сів і, сподіваюся, не сяде". Чим мають відплатити за таку лояльність і прикриття причетні до неефективного освоєння коштів проекту, залишається здогадуватися.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook