Як повідомлялось на сайті Волинського ОУЛМГ 15 березня 2018 року було погоджено перелік заходів із поліпшення санітарного стану лісів у Воротнівському лісництву ДП "Ківерцівське лісове господарство".

Площа, на якій планується проведення вибіркових санітарних рубок, 575 га. У середньому з одного гектара планується вилучати по 15-16 кубометрів деревини, тобто сумарний обсяг рубок очікується близько 8500-9000 га, повідомляє "Екологія права людини".

Читайте також: На Камінь-Каширщині триває масове вирізання лісу за сприяння місцевого керівництва

Згідно із сайтом Департаменту екології та природних ресурсів Волинської ОДА, квартали 18-40 Воротнівського лісництва входять до складу ботанічного заказника загальнодержавного значення "Воротнів". У заказнику охороняються дубово-грабові, грабово-березові, дубово-ясенові лісові масиви із домішкою сосни звичайної Pinus sylvestris, осики звичайної Populus tremula, берези повислої Betula pendula, клена гостролистогоAcer platanoides.

Тобто, ківерцівські лісівники пропонують провести рубки на 575 га із 600 га, на 96 % площі заказника! 

Якщо проаналізувати перелік ділянок, які плануються до рубки, то можна побачити формальний підхід до процесу. Зокрема, відведено "все підряд" – і штучні ліси, і природні лісі, і молодняки, і старовікові ліси. Причина проведення заходів усюди однакова – "вітровал, природній відпад". І на кожній ділянці (тобто на всіх 575 га!) "наявні" ті ж самі червонокнижні рослини – "венерині черевички звичайні" та "вовчі ягоди пахучі". Хоча, наприклад, вони не можуть зростати в молодому ялиновому лісі (бо їм елементарно не буде вистачати світла). А 2 виділ 40 кварталу – саме такий, там ростуть ялинові культури віком 27 років.

Читайте також: Як тандем "Кватирка і Ко" намагається "роздерибанити" землі поблизу Світязя

Варто зауважити, що заказник "Воротнів" – популярне місце відпочинку населення. І один із аргументів лісівників на користь проведення вищезгаданих рубок – це "забезпечення безпеки відпочиваючих і видалення аварійних дерев". Але відведені не тільки ті ділянки, де багато відпочивальників, але й "глухі" ділянки в глибині лісу, де люди не ходять.

До того ж існує світова практика в таких випадках, де у цінних лісах в місцях масового відпочинку людей аварійні дерева просто "приземляють", не вивозячи їх з лісу.

Читайте також: Чому керівництво лісової галузі повертає на посади хабарників на Волині

Згідно з процедурою, аби провести рубки згідно із цим переліком, волинські лісники мають отримати ліміти від Міністерства екології та природних ресурсів України.

Можна впевнено сказати, що вищезгадані рубки де-факто є комерційною заготівлею лісу на природоохоронній території.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter