Біль у горлі – досить частий симптом, особливо у холодну та мінливу пору року. Здебільшого, у перші дні ми намагаємося допомогти собі самостійно, навіть якщо це стосується дітей: купуємо різноманітні спреї, пігулки, льодяники, п’ємо теплі напої. І лише переконавшись, що усі випробувані методи не допомагають, йдемо до лікаря.

Читайте також: Медики назвали види болю, які не можна ігнорувати

Насправді ж біль у горлі може мати різні причини і свідчити про різні захворювання: ларингіт, фарингіт, гастроезафагальний рефлюкс, ангіну... І підходи до лікування цих захворювань зовсім різні. Якщо ж лікувати неправильно, можуть розвинутися ускладнення. Приміром, ангіна – стати причиною хронічного тонзиліту. А він, у свою чергу, може дати ускладнення на серце, нирки, суглоби. Взагалі 15-20 відсотків дітей, які звертаються по допомогу до отоларингологів, хворіють саме на хронічний тонзиліт. Тож встановити причину болю у горлі може лише лікар, і консультація отоларинголога не буде зайвою.

Що таке хронічний тонзиліт? Це – хронічне запалення, яке локалізується, переважно, на піднебінних мигдалинах (у народі їх називають гландами) і періодично загострюється. Ці мигдалини – потужний імунокомпетентний орган, який разом з лімфоїдною тканиною та іншими мигдалинами створює так званий бар’єр, який захищає наш організм від потрапляння інфекції. Самі по собі піднебінні мигдалини мають досить складну структуру: численні отвори та кишені, які називають криптами. Кожна крипта містить до 30 різних видів мікробів. При потраплянні інфекції ці мікроби активізуються, і починається боротьба між нашими лімфоцитами та мікробами. Якщо лімфоцити гинуть, крипти заповнюються мікробами і утворюються так звані пробки, які називають казеозним детритом або тонзилогенним камінням.

Якщо хронічний тонзиліт не лікувати чи лікувати неправильно, він може призвести до таких важких захворювань як ревматизм, міокардит, ураження суглобів та гломерулонефрит. Тому правильне лікування хронічного тонзиліту вбереже дитину від цих важких ускладнень. Основні симптоми захворювання – біль у горлі, збільшення лімфовузлів, тривале незначне підвищення температури, наявність гнійних пробок у горлі. До хронічного тонзиліту можуть призвести часті та недоліковані гострі тонзиліти (ангіни), викривлення носової перегородки та стійке порушення носового дихання, поліпи в носі, аденоїдні вегетації, гнійний синусит, зниження імунітету і навіть карієс. Батькам варто пам’ятати правило: якщо у дитини ангіна повторюється сім разів на рік чи по п’ять разів протягом двох років або ж протягом трьох років по три рази, слід обов’язково звернутися до отоларинголога.

Видаляти чи ні?

Власне, це найголовніше питання, яке стоїть перед батьками. Раніше проблему вирішували кардинально: немає органу – немає проблем, тобто піднебінні мигдалини просто видаляли. Часто цей метод застосовували до 40-х років минулого століття (до винайдення пеніциліну) та у 70-80-х роках того ж ХХ століття. Сьогодні підходи до лікування хронічного тонзиліту змінилися, і видалення мигдалин розглядають як крайній метод.

Нині лікування спрямоване на те, щоб у більшості випадків зберегти мигдалини. Тож важливо провести правильне лікування. Для видалення мигдалин є три причини: неефективність консервативного лікування; ураження інших органів, зокрема серця, нирок; наявність паратонзилярних абсцесів (запалення в клітковині, розташованій навколо мигдалин, а також в ділянці шиї та голови, що виникає внаслідок проникнення до неї інфекції). Але слід визначитися: консервативне лікування справді було неефективним чи ж неправильно призначене? Також слід переконатися, що ураження інших органів, зокрема серця, пов’язане з хронічним тонзилітом. Тому єдиною причиною, при якій мигдалини слід видаляти, є паратонзилярні абсцеси, що часто повторюються. Операції повинна передувати якісна діагностика. І лікарі, і батьки (якщо йдеться про дітей) повинні добре подумати перед цією процедурою і зважити всі "за" та "проти". Адже, як вже зазначалося, піднебінні мигдалини – важливий імунокомпетентний орган. Якщо у ранньому віці видалити мигдалини, ми залишаємося беззахисними, частіше хворітимемо іншими захворюваннями – фарингітами, ларингітами. Адже інфекції буде легше проникати в організм.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter