Із початком сезону пікніків у країні традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь.

Читайте також: Нові правила оформлення лікарняних в Україні: що зміниться і коли

У МОЗ розповіли, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлись.

Чистота

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаваттимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Сире і готове

Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.

Термін придатності

Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти. Не купуйте їжу – особливо м'ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку "проби" овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши. Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.

Безпечна температура

Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь. Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилась після пікніка – її не варто зберігати "на завтра". Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

Читайте також: Чому корисно спати в обнімку?

Вода

Вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів. Зазвичай варто вживати не менше 2-3 л рідини на добу, хоча вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов тощо.

Симптоми харчового отруєння

Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск. При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря. Так само остерігайтесь укусів кліщів. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Як захиститись від укусів кліщів і що робити, якщо виявили кліща на шкірі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter