Виконавча служба має цікаві схеми продажу земель, які потрапляють до рук "потрібних" людей. Хто стоїть за цим і як протікають дані махінації?

Читайте також: Казнокради забили на сполох через бюджет Луцька?

Ринок "безхозної" землі, нерухомості та іншого майна наразі працює таким чином, що об'єкти мають бути виставлені на торги, де автор найкращої пропозиції стає власником бажаного лоту. Однак виконавча служба проводить торги за своїми правилами і з певними тонкощами.

Наприклад, нещодавно за іпотечні борги на торги була виставлена будівля 1982 року – колишній свинарник, який не педставляє ніякої цінності. Об'єкт перебуває у жахливому стані і нікому не потрібен. Проте до руїн архітектури сільгосппризначення додається смачний бонус – ділянка 1 гектар. І  все це в селі Липини, яке є елітним передмістям Луцька. Стартова ціна на 35-річну будівлю на аукціоні виставлена на рівні 1,2 млн грн, хоча сотка землі у Липинах коштує від 1000 доларів.

На перших торгах бажаючих придбати ділянку не знайшлось. Що ж буде далі з нею? Доля хліва має вирішуватись на наступних аукціонах. Вони будуть проводитись аж допоки будівля з ділянкою не буде продана.

Читайте також: Хто "пиляє" особливу цінну державну землю

Цікаво, що процедуру проведення повторних торгів у виконавчій службі Луцького міського управління юстиції описати відмовились. Керівник луцького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській області Марта Шпота, дружина луцького прокурора Олександра Шпоти, взагалі відмовилась коментувати перший аукціон і подальшу процедуру організації повторних торгів.

Схоже, що у виконавчій службі щось приховують...

Як же працює схема "вигідного" продажу землі? Проводиться аукціон, на який реєструються підставні особи, які контролюють рух пропозицій на даний лот. Якщо ж у першому турі не вдається продати об'єкт, то проводиться другий тур, ціна, наприклад, на дорогий шматок елітної землі перераховується і збивається до потрібної суми. Об'єкт купляє підставна особа і згодом різними способами передається у руки замовника, які можуть ховатися в середині самої Виконавчої служби. Зручно: сам організував торги, проконтролював їх, збив ціну, купив за безцінь.

Свій інтерес у продажі даної елітної ділянки землі поблизу Луцька може мати і вищезгадана Марта Шпота, яка підозріло відмовилась коментувати дані торги. 

Цікаво, що Марта Шпота є дружиною прокурора Луцька Олександра Шпоти, який несподівано обійняв посаду у 2015 році, посівши лише 9-е місце у відкритому конкурсі. Прокурор Луцька з сім'єю проживає у селі Струмівка Волинської області. Однак у е-декларації Олександра Шпота інформація про житло на даній території відсутня. Дружина прокурора у 2015 році задекларувала лише земельну ділянку у Струмівці площею 0,1259 га, яку передала у безстрокове користування за договором суперфіцію (користування для забудови) своїй матері – Юлії Ковальчук.

Читайте також: "Кадри Гунчика": відбувся суд у справі скандального Пархомука

З 2010 року на данй ділянці тривала забудова, а вже у 2015 році на тещу прокурора зареєстрували будинок площею 190 кв м.

Теща прокурора Юлія Ковальчук прописана у Радехові, де має квартиру на 64 кв. м. У 2004 році жінка записала 1/3 частки квартири на доньку. Олександр Шпота зазначав, що дружина не знала про отриману від матері частку квартири. Однак, коли податкова це виявила, "довелося задекларувати це майно". Додамо, Олександру Шпоті належить також квартира у Луцьку на 94 кв. м, придбана наприкінці 2006 року. 

Чим все ж таки закінчиться доля розваленого хліва на елітній землі в Липинах і чи не опиниться він врешті у користуванні представників луцької виконавчої служби або їхніх родичів/друзів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook