Вчитель переконаний, що під час навчання потрібно показувати дитині напрям її розвитку. Працювати на уроці у дружній атмосфері. Не підвищувати голос на школярів. Тоді клас кричатиме – ще дужче.

Читайте також: Лілія Гриневич розповіла, чи зобов'язані педагоги викладати українською

Про це повідомляє Gazeta.ua 

Роль вчителя змінилася. Зараз він має бути не носієм інформації, а тренером, розказує вчитель фізики і астрономії Пауль Пшенічка. 48 років викладає у школі. Торік став переможцем національної премії Global Teacher Prize Ukraine.

"Треба знайти контакт з дітьми. Учні не люблять, щоб вчитель був занудою і тільки повчав. Часто розповідаю казки і анекдоти, пов'язані з фізикою. Разом з учнями ходили у походи - "наукові експедиції". Брали барометри, термометри, телескопи. кип'ятили воду, міряли термометром. У наших горах температура кипіння 93 градуси. А ми спочатку дивувалися: чого так довго готується їжа?", - каже фахівець.

"На уроці дотримуюся системи Платона: бесідуємо і розмовляємо. Працюю за двома принципами. Перший - викладаю одночасно трьом категоріям учнів на уроці: слабші, середні та сильні. Другий: не ставлю питання, а стимулюю учнів питати мене. Показую різні досліди, а потім ми обговорюємо із жартами, цікавими історіями про вчених і учнів", - розповідає Пауль Пшенічка.

Читайте також: Які вчителі найпотрібніші в українських школах, і хто з них заробляє найбільше

Часто вчитель під час заняття влаштовує змагання, показує фільми чи відео. Учні на уроках працюють у групах.

"Якщо команда складається тільки з хлопців, це не зовсім добре. їм нема перед ким похизуватися. Якщо є дівчата, робота йде краще", - розказує.

Вчитель вчить, як правильно шукати інформацію в інтернеті

"Інтернет - як звалище. Там можна відшукати золото, але хтось повинен показати, як це робити. Вчу дітей, як швидко знайти надійну інформацію. До прикладу, у "Вікіпедії"треба навчитися нею керувати. Спочатку треба читати російську і українську версії. Потім - англійську. Там найбільш досконалі статті", - пояснює Пшенічка.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter