Вже через кілька місяців в Україні суттєво подорожчає газ, опалення, гаряча вода й електроенергія.

Читайте також: В Україні планують збільшити ціни на газ для населення

Напередодні чергової хвилі зростання комунальних тарифів журналісти порадили, як українцям скоротити суми в платіжках, пише Realist.

Електроенергія

Експерти погоджуються, що найлегше почати економію, замінивши звичайні лампи розжарювання на енергоефективні. Наприклад, якщо замість 5 "звичайних" лампочок (75 Вт), купити енергозберігаючі лампи (0,02 кВт*год), то замість 70 кВт*год на місяць можна використовувати всього 20 кВт*год. Щомісячна економія 50 кВт*год скоротить суму в платіжці на 84 гривні.

Наступний крок – заміна побутової техніки на нову, з класом енергоефективності А+ і вище. Насамперед йдеться про холодильник та пральну машинку.

Сім'ям, які витрачають на місяць від 250 кВт*год, експерти радять встановлювати багатозонні лічильники. Це спеціальний електричний лічильник, який рахує не тільки всю витрачену електроенергію, але і враховує, у який час доби використовували "струм".

Опалення

Починати потрібно з установки індивідуального теплового пункту. Це лічильник і спеціальний прилад регулювання.

Читайте також: Протягом року в Україні значно піднялася "комуналка"

"Якщо на вулиці тепла погода, такий пункт дозволяє скорочувати подачу тепла. Також можна програмувати та не опалювати будинок "на повну" в період, коли більшість місцевих жителів, наприклад, знаходяться на роботі. Якщо при цьому будинок утеплений, то мінімальна подача тепла в певний час доби не вплине на температуру в квартирах", – йдеться в публікації.

Наступний крок – утеплення всього будинку по периметру.

Вода

Спеціальні аератори можуть скоротити натиск подачі води у 3-4 рази (із 15 до 4 літрів у хвилину). Причому для того, щоб помити посуд, прийняти душ або вмитися, такого напору цілком буде достатньо.

Крім звичних рад: полагодити крани, вимикати воду, поки чистите зуби, частіше приймати душ, а не купатися у ванні, експерти озвучують ще кілька цікавих порад. Наприклад, замінити бачки унітаза на енергоефективні.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter