Під час засідання сесії міської ради виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт звітував про діяльність виконавчих органів міської ради за 2018-й рік. За його словами, протягом минулого року вдалося реалізувати чимало заходів, спрямованих на поповнення міського бюджету, завдяки яким вдалося залучити додаткові надходження до міської казни у сумі 30 млн грн.

Читайте також: Депутати БПП "Солідарність" знов проігнорували сесію Луцькради

Одним із таких кроків у 2018 році стала нормалізація цін на використання засобів зовнішньої реклами – бордів та сітілайтів. Також цього року вдалося реалізувати продаж комунального майна лише на умовах відкритого аукціону. Якщо комунальне майно використовується неефективно, його доцільно продавати з аукціону, аби отримувати додаткові кошти до бюджету.

Розробили нову концепцію розміщення МАФів на території міста Луцька,

Розпочали роботу із реєстрації у місті Луцьку працівників "Укрзалізниці", яких налічується понад тисячу осіб. Важливим кроком також стала легалізація найманої праці та реєстрація бізнесу в межах міста.

Читайте також: У Луцьку депутат вимагає припинити незаконне будівництво

Окрім цього, до бюджету міста залучили кошти, стягнутої на користь міської ради від ТОВ "Вест Ойл Груп", яке орендувало земельну ділянку на вулиці Єршова.

Значну увагу міська влада приділяє залученню інвестицій в енергозбереження, оскільки енергоефективність є суттєвим способом заощадити кошти на енергоносії і однією з передумов сталого енергетичного розвитку країни.

Так, у співпраці з НЕФКО успішно реалізовано проект "Підвищення енергетичної ефективності бюджетних закладів міста Луцька", яким охоплено такі установи: ДНЗ №4, ДНЗ №13, ДНЗ №27, ДНЗ №31, гімназія №21, ЗОШ №1, ЗОШ №16, а також Палац учнівської молоді. Відповідно до підписаних угод кредит становить 10 млн грн, грант від Фонду E5P – 195 917 євро.

Спільно з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією відповідно до підписаних у травні минулого року Кредитного та Грантового Договорів реалізовувався масштабний проект "Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька". Переважну більшість об’єктів складають школи та дитячі садки. Термін запозичення за проектом – 9 років і ним передбачається утеплення фасадів, дахів, встановлення ІТП, ізоляція трубопроводів, заміна вікон та дверей, модернізація системи освітлення у 34 бюджетних закладах. В результаті буде досягнуто економію у розмірі 17,3 млн грн/рік. Загальна кількість зекономленої теплової енергії становитиме 10 618 Гкал/рік, електричної енергії – 639 027 кВт*год./рік, природного газу – 1 665 361 м3/рік. Період окупності проекту становитиме приблизно 11 років.

Станом на 01.01.2019 загальна кількість зареєстрованих ОСББ у м. Луцьку становить 377 у 413 будинках.

Читайте також: Перейменування вулиць у Луцьку перенесли на літо: названо причину і дату

Вперше за багато років у місті триває облаштування нових скверів. Зокрема, на місці квіткового ринку на пр-ті Волі, 3. У дворі тривають роботи: влаштовуються нові пішохідні доріжки, оновлюється дорожнє покриття, встановлюється сучасне освітлення та озеленення, дитячі ігрові майданчики, облаштовується паркувальне місце біля приміщення дитячої поліклініки. Благоустрій скверу на пр-ті Волі, 31, що був розпочатий у минулому році міська рада вже планує завершити навесні. На облаштування скверу з міського бюджету взагалі не виділялися кошти, роботи фінансує забудовник, який будує багатоповерхівку неподалік. Облаштувати тут відпочинкову зону його зобов’язала міська влада. За кошти бюджету проведуть лише озеленення. Сквер стане одним із улюблених місць лучан.

Центральний парк культури і відпочинку імені Лесі Українки у минулому році отримав "нове життя". Змінилося у ньому фактично все, і за мінімальних затратах з міського бюджету. Капітальна реконструкція розпочалась влітку 2017 року. Проведено розчистку центрального пляжу, русла річки Стир за приміщенням спортивного товариства "Спартак" та відреставровано сходи у воду. За фінансової підтримки соціально відповідального бізнесу проведено реконструкцію майже усіх бокових алей парку: викладено бруківку, встановлено освітлення, лавочки та смітники. Однією з найоригінальніших туристичних атракцій парку є алея кованих ліхтарів, яку минулого року доповнено чотирма світловими об’єктами та "алея парасольок". Відреставровані старі аварійні містки, встановлено освітлення. Ще на одній алеї облаштували величезну шахову дошку. У цьому році заплановано провести ремонт ще двох алей, освітлення доріжки, що веде від Старого ринку до центральної алеї. Міська влада вже знайшла інвестора на виконання цих робіт, адже їх вартість сягне майже півмільйона гривень.

Читайте також: У Луцькраді здійнявся скандал через швейцарські тролейбуси

Минулого року у парку реалізовано так званий проект "Луцька Венеція". Ідея створення належить одному із місцевих підприємців. За його кошти було побудовано пристань, від якої курсують прогулянкові човни. За допомогою спеціалізованої техніки проведено розчистку каналів парку. Навесні 2018 року розпочали процес біомеліорації для знищення рослинності, а для запобігання розростанню ряски їх було зариблено білим амуром та товстолобом.

Одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади є покращення та оновлення інфраструктури, благоустрій територій, зокрема комплексні ремонти дворів та дорожньо-вуличної мережі, облаштування парків та скверів, вулиць у приватному секторі. У 2018 році міській владі у галузі ЖКГ вдалося зробити чи не найбільше.

Одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади є покращення та оновлення інфраструктури, благоустрій територій, зокрема комплексні ремонти дворів та дорожньо-вуличної мережі, облаштування парків та скверів, вулиць у приватному секторі. У 2018 році міській владі у галузі ЖКГ вдалося зробити чи не найбільше.

Капітально відремонтовано 10 прибудинкових територій на проспекті Соборності, вулиці Кравчука та вулиці Федорова. Розпочато роботи на проспекті Волі, вулиці Ковельській та вулиці Шопена. Сума виконаних робіт становить 28 425,4 тис. грн.

Виконано капітальний ремонт чотирьох об’єктів вуличної інфраструктури: вул. Героїв Крут; вул. Ковельської; тротуарів на вул. Винниченка, заїзду до ліцею №27 з вул. Липинського. Сума виконаних робіт становить 37 049,2 тис. грн.

Розпочато роботи з капітального ремонту тротуарів по вул. Ковельській і мосту через річку Стир, перехрестя вул. Дубнівської — вул. Карпенка-Карого.

Завершено капітальний ремонт вул. Героїв УПА (від вул. Селищна до виїзду з міста), вул. Липинського, вул. Кривий Вал на ділянці від вул. Лесі Українки до вул. Б.Хмельницького.

Виконано поточний ремонт 252 об’єктів вулично-дорожньої мережі, з них на 32 вулицях влаштовано щебеневе покриття з напівпросочуванням бітумом у приватному секторі. Це дає можливість пішоходам та автомобілістам комфортно почувати себе під час руху. Зокрема, відремонтували вулиці: Вериківського, Вишенського, Мечникова, Лермонтова, Петра Болбочана, Гущанська, частина Баранова та інші. Сума робіт – 29 216,2 тис. грн.

Значна увага приділяється підвищенню безпеки дорожнього руху на вулично-дорожній мережі міста. Проводилися роботи по поновленню та нанесенню дорожньої розмітки. Сума виконаних робіт становить 1786,8 тис. грн. Зокрема, на вулиці Набережній на перехресті з вулицею Шевченка влаштовано острівці безпеки для пішоходів. Проводилися роботи по встановленню та ремонту пішохідного турнікетного огородження. Виконано робіт на 398,1 тис. грн.

З метою покращення комфортності проживання, зменшення вуличної злочинності в місті виконано будівництво та реконструкцію мережі зовнішнього освітлення на 25 вулицях, влаштовано додаткове освітлення 5 пішохідних переходів. Вартість робіт – 3341,9 тис. грн.

Протягом звітного року у місті було надано 23 квартири мешканцям міста різних категорій, що сприяло покращенню їх матеріально-побутового становища. На квартирний облік взято 167 громадян. Надана грошова компенсація, за належні для отримання жилі приміщення, 13 сім’ям загиблих та інвалідам 1 та 2 групи. Керівники міста постійно проводять переговори із забудовниками, аби під час зведення нових житлових будинків місто отримувало на баланс певну кількість квадратних метрів житла.

"У звіті наведено повну та вичерпну інформацію про усі напрямки діяльності виконавчих органів міської ради за минулий рік. Нам вдалося втілити у життя дуже багато важливих ініціатив. Також окреслені плани на поточний рік, які уже реалізуються. Ми співпрацюємо із забудовниками, представниками бізнесу, багатьма Міжнародними фінансовими інституціями. На жаль, маємо недопрацювання, завжди є над чим працювати і вдосконалюватися. Переконаний, що спільним зусиллями депутатів та громади вдасться зробити ще більше для розвитку нашого міста", – наголосив Григорій Пустовіт.

Під час виступів та запитань свої думки з приводу отриманої інформації висловили Алла Надточій, Юлія Вусенко, Ігор Поліщук, Павло Данильчук та інші депутати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook