Зміцнити імунітет допоможуть три прості речі – фізична активність і сон, збалансоване харчування та вакцинація, переконує сімейний лікар Євгеній Гончар, порадами якого ділитьМОЗ України.

Читайте також: Супрун анонсувала електронізацію медицини

Фізична активність і сон для імунітету

Спорт – це ідеально для зміцнення імунітету, але на нього часто бракує часу, грошей, а ще заважає лінь і купа інших причин. Проте ніхто вас і не змушує. Намагайтеся хоча півгодини щодня гуляти на свіжому повітрі.

Це допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи, позбутися стресу. Тоді і сон буде глибоким і здоровим – 7-8 годин вистачить.

Про свіже повітря не слід забувати також вдома і на роботі – регулярно провітрюйте приміщення.

Що їсти для підвищення імунітету

Передусім треба подбати про збалансованість харчування: у жодному разі не пропускайте основні прийоми їжі – сніданок, обід і вечерю, а про перекуси на ходу краще забути назавжди.

Важливо також включити до свого раціону сезонні овочі та фрукти, бажано місцеві, а не якісь екзотичні.

Вживання цукру, солі та алкоголю бажано скоротити.

Читайте також: Чому не варто пити багато води

Щеплення від грипу

Це ще один спосіб не дозволити хворобам підірвати імунітет. Особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям та пацієнтам з хронічними захворюваннями.

Вакцинація захистить лише від грипу. Від інших респіраторних інфекцій, таких як риновірус, аденовірус тощо, щеплення немає. Проте саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи.

Тому замість того, щоб купувати ліки з сумнівною ефективністю, краще витратити гроші на щеплення від грипу.

Що вбиває імунітет

Ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування.

Не намагайтеся вилікувати грип антибіотиками, ангіну – сольовими пов’язками, приймати жарознижуючі препарати при температурі 37,5 і ходити на роботу, коли у вас ГРВІ.

Надмірне вживання будь-яких вітамінів та мінералів не покращує імунітет.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter