Кожен мріє про те, що проживе з обранцем довге і щасливе життя. Однак статистика невтішна: 67% шлюбів розпадається до сорокаріччя подружжя.

Читайте також: Неочікувана користь регулярного сексу: деталі

Психологи кажуть, що запорукою щасливих відносин є довіра, вміння чути партнера і йти на компроміси. Існує чотири дійсно дієвих способів зміцнити стосунки, пише 

Уникайте "чотирьох вершників апокаліпсису"

Прожити без сварок довге спільне життя неможливе. Щасливі пари відрізняються від нещасливих якраз тим, як вони вміють виходити з конфліктних ситуацій. Американський психолог Джон Готтман протягом багатьох років спостерігав за сімейними парами і в результаті з точністю до 96 відсотків навчився пророкувати долю відносин по тому, як чоловік і жінка один з одним розмовляють.

Він виявив "чотирьох вершників апокаліпсису", тобто чотири руйнівні складові сімейного життя: критика, презирство, захисна реакція і відчуження. Будь−який конфлікт в невдалому шлюбі починається з критики однієї зі сторін, потім в хід йдуть сарказм і цинізм, що демонструють зневагу партнерів один до одного. У відповідь обвинувачений переходить в контрнаступ і ображає противника. В результаті один або обоє вимикаються з конфлікту, замикаються в собі − образно кажучи, зводять непробивну стіну. Повторення таких конфліктів веде до віддалення і як підсумок − розлучення.

Сваріться правильно

Спробуйте змінити тактику і слідувати декільком принципам під час сварки. По−перше, необхідно пом'якшити початок розмови. Якщо ви хочете обговорити з чоловіком його невиконання обов'язків по дому, не варто починати з нападу. Говоріть про свої почуття: "Я хочу, щоб ти більше допомагав мені по господарству" замість "Тобі наплювати на сім'ю і ти вічно все забуваєш". Другий необхідний навик − вміння вчасно загальмувати, хоча в запалі сварки зробити це буває досить складно. На допомогу прийдуть формальні фрази, які ви обидва будете сприймати як крок до примирення. Наступний крок: готовність йти на компроміси. Важливо обговорювати проблему тільки після того, як ви заспокоїлися. В ідеалі, звичайно, з цього варто починати, тоді багатьох сварок можна буде уникнути.

Візьміть аркуш паперу і накресліть дві окружності: одну всередині іншої. У внутрішній напишіть те, в чому ви не можете поступитися в даному питанні. У зовнішній − те, в чому ви готові піти на компроміс. Нехай партнер зробить те ж саме, і потім порівняйте записи. Так ви наочно побачите, в чому у вас принципові розбіжності, а в чому ви можете піти назустріч.

Читайте також: Яка різниця у віці між чоловіком і жінкою вважається ідеальною

Увага до дрібниць

У щасливих сім'ях близький емоційний зв'язок подружжя чітко простежується в повсякденному спілкуванні. Така дрібниця як спільний перегляд серіалів може сказати про пару більше, ніж сеанс у психотерапевта. Поспостерігайте, як часто протягом дня ви і ваш партнер піклуєтеся і проявляєте ніжність один до одного.

Відкрийте "банківський рахунок емоцій": будь−який знак уваги один до одного − кошти на цьому рахунку, які зміцнюють союз. Однак важливо, щоб бажання зробити приємне один одному не перетворилося на змагання: "ти − мені, я − тобі". Тут важливо зосередитися на собі і навчитися віддавати, а не вимагати чогось взамін. Можна скласти список спільних дій і нехай кожен вибере по три з них, які йому найбільше до душі.

Дотримуйтесь традиції

Важливо, щоб традиції і ритуали відповідали світогляду всіх членів сім'ї. Якщо ваш чоловік не їсть м'ясо з етичних міркувань, ідея готувати всією сім'єю шашлики на природі навряд чи буде вдалою. На основі ритуалів і традицій в сім'ї з'являються свої символи. Наприклад, якщо ви граєте по неділях всією сім'єю в лото, набір для цієї гри можна передавати з покоління в покоління. Символом може стати також сімейний переказ про те, як прадід чоловіка врятував кохану від ворогів. Виходьте із загальних інтересів, тоді традиції приживуться самі собою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook