Чому ми звертаємо увагу на вік, коли справа стосується відносин, і як це впливає на самі стосунки? Виявляється, різниця у віці може передбачити майбутнє ваших відносин, а також може стати джерелом стресу для багатьох пар.

Читайте також: Батько і донька: чому може навчити тільки тато

Яку різницю у віці вибирають чоловіки і жінки

Жінки найчастіше віддають перевагу чоловікам старшого віку, чоловіки ж звертають увагу на обраниць молодше себе, пише Gazeta.ua.

На сайтах знайомств жінки найчастіше шукають чоловіків приблизно свого віку або на 1-2 роки старших. Чоловіки ж віддають перевагу молодим жінкам близько 20-ти років, незалежно від того, скільки їм років.

Різниця у віці і тривалість життя

Дослідження доводять, що чоловіки, одружені на молодих жінках, жили довше за тих, у кого різниця у віці була невеликою. Але це може бути пов'язано з тим, що у здорових чоловіків більше шансів привернути увагу молодих жінок і дожити до похилого віку. Цікаво, що подібного не спостерігалося у жінок, і чим більше була різниця у віці, тим гіршими були шанси на виживання, незалежно від того, чи були вони молодші або старші за партнера. Можливо через те, що в шлюбі, де жінка старша за чоловіка, вона менше покладається на підтримку партнера.

Яка різниця у віці вважається оптимальною

Існує ідеальна формула, яка допоможе обчислити, з ким ваші відносини будуть вважатися нормальними, а яка різниця буде викликати несхвальні погляди.

Правило: "Половина вашого віку плюс 7". Розділіть свій вік наполовину і, додавши до нього, 7 ви можете знайти соціально прийнятний мінімальний вік людини, з якою хочете побудувати відносини. Наприклад, якщо вам 24 роки, то ви можете зустрічатися з тим, кому, принаймні, 19 років (12 + 7), але не 18.

Існує і верхня межа допустимого віку. Для цього візьміть свій вік, відніміть 7 і помножте на 2. Якщо вам, наприклад, 24 роки, то верхня межа віку складе 34 (17 * 2).

Користуючись цим простим правилом, ви можете визначити для себе допустиму різницю у віці, яка змінюється з роками. Наприклад, якщо вам 30 років, то ви можете зустрічатися з тим, кому хоча б 22 роки, а в 50 років - з партнером, з яким хоча б 32 роки, щоб не викликати соціальний осуд.

Шлюби з різницею у віці

Різниця у віці впливає на задоволеність у шлюбі

Існує кілька речей, про які потрібно пам'ятати партнерам з великою різницею у віці.

1. Такі відносини прекрасні спочатку

Ті, хто будує відносини з молодшим партнером, більш задоволені на початку відносин, ніж пара одноліток. По суті це означає, що в парі з великою різницею віці пануватиме ідилія, принаймні, на початку відносин. А ось те, як довго буде тривати щастя, вже залежить від інших факторів.

2. Чоловіки більш задоволені, коли жінка молодша

Чому чоловік шукає жінку набагато молодше за себе? Дослідження з'ясувало, що чоловіки відчувають велику задоволеність від шлюбу з молодою дружиною. Можливо, це пов'язано з молодістю, привабливістю і енергійністю молодої обраниці, що веде до загального задоволення.

3. Жінки також більш задоволені з молодшим партнером

Більшість жінок вважають за краще виходити заміж за чоловіків старше себе. Однак дослідження показало, що, як і у випадку з чоловіками, задоволеність у шлюбі вище, якщо жінка заміжня за молодшим чоловіком. Причиною може бути фізична привабливість, спільні цілі та цінності.

Задоволеність відносинами знижується через 6-10 років

Як правило, через 6-10 років шлюбу в парах з великою різницею у віці задоволення починає швидко знижуватися. Згодом у людей, які перебувають у шлюбі з партнером набагато старше або набагато молодших за себе, задоволеність стосунками знижується більше, ніж в парах, де різниця у віці не так виражена. Однією з причин може бути реакція партнерів на непередбачені труднощі, такі як втрата роботи. Наприклад, пари однієї вікової групи більш узгоджено приймають рішення, що стосуються обох - народження дітей, витрати і краще підготовлені до фінансових проблем. Навпаки, фінансові потрясіння можуть розкрити напругу і несумісність в парах з великою різницею у віці.

Різниця у віці може передбачити ймовірність розлучення

Дослідження показують, що, чим більшою була різниця у віці, тим вище шанси на розірвання шлюбу.

Різниця 1 рік: пари, в яких між подружжям різниця у віці становила 1 рік і менше, були найміцнішими. Відсоток розлучень в таких парах склав всього 3 відсотки.

Різниця 5 років: у подружніх парах з різницею близько 5 років, шанси на розлучення підвищувалися до 18 відсотків.

Різниця 10 років: пари, де партнерів розділяла близько 10 років, показник кількості розлучень досяг 39 відсотків.

Різниця 20 років: у відносинах з різницею 20 років і більше була найвища ймовірність розлучення і склала цілих 95 відсотків.

Дослідження показують, що різниця в один рік є ідеальною, і чим більше ця різниця, тим більше труднощів виникне у відносинах. А це означає, що найдовше живуть відносини, в яких різниця у віці мінімальна.

Однак потрібно пам'ятати, що успіх будь-яких відносин залежить від декількох аспектів:

спільні цінності і переконання, здорове спілкування і вирішення конфліктів, довіра, близькість, здатність підтримувати один одного.

Жоден з цих факторів не пов'язаний з віком, хоча велика різниця у віці часто означає різний погляд на світ, а також на відносини. Врешті-решт, велика різниця у віці між вами і вашим партнером не прирікає вас на невдачу, але означає, що вам доведеться більше докладати зусиль, щоб дійти згоди.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook