Коли ми відчуваємо, що почалися проблеми зі здоров’ям, ми вибираємо простий і легкий шлях – прийом ліків.Використовуючи їх, не замислюємось, що вони самі по собі можуть викликати деякі недуги.

1. Аспірин. Швидко потрапляючи в кров, ці ліки знижують жар, тиск, приносять деяке полегшення хворому. Однак аспірин хороший, якщо його вживати зрідка, в невідкладних ситуаціях. У ньому міститься кислота, яка дуже негативно впливає на слизову шлунку – пошкоджуючи її, вона може викликати кровотечу.

2. Анальгін. Звичайно, в одиничному випадку, цей препарат не здатний завдати шкоди здоров’ю, але його тривале застосування призводить до зменшення кількості лейкоцитів у крові, які відповідають за імунну систему організму. Також анальгін здатний викликати алергічні реакції.

Читайте також: Комаровський назвав популярний антибіотик небезпечним для здоров'я

3. Лоперамід. Дорослі, які вживають лоперамід, або імодіум, не скаржаться на побічні ефекти, але стали широко відомі випадки смертей дітей з різних країн через це препарату. Вся справа в тому, що потрапляючи в травну систему, він уповільнює роботу кишечника, а у дітей може викликати справжній параліч місцевої мускулатури. Тож краще уникати вживання лопераміду дітьми на користь більш м’яких ліків. Для дорослих він не такий шкідливий, але тільки якщо ви не страждаєте хворобами кишківника, і не боїтеся ризику заробити тривалий запор.

4. Мезим. Недавні дослідження показали, що оболонка таки розчиняється в шлунку, і дуже швидко, тому речовини, що містяться в таблетці, не дають ніякого ефекту, вони просто не доходять до кишківника.

5. Літи від кашлю і нежиті. Анестетики – ось основна складова більшості цих ліків. Вони не лікують, а просто знеболюють запалене місце на деякий час, після чого біль повертається.

6. Вітаміни. Вітаміни, тут маються на увазі лікарські препарати, є скоріше потужним фармацевтичним бізнесом, ніж панацеєю для хорошого імунітету. Виробники вітамінів роблять "комплекси" з цілого ряду нібито корисних речовин, які насправді, тільки заважають організму нормально працювати. Лікарі стверджують, що 80% всіх вітамінних препаратів, які зустрічаються в аптеках, не можна рекомендувати до використання.

7. Ліки від безсоння. Часом такі нешкідливі пігулки здатні поміняти весь цикл і режим організму. Мало того, що вони змушують нас спати і втручаються в режим, вони здатні викликати звикання, депресію, і тоді сон стає можливим тільки після їх прийому, що, звичайно ж, дуже вигідно фармакологічним компаніям.

Читайте також: В Україні заборонили популярний сироп від кашлю

8. Ліки від ожиріння. Більшість цих препаратів містить амфетамін. Це дуже шкідлива речовина, яка викликає звикання і депресію, його часто вживають наркомани. У ліках від ожиріння знаходиться ще і фенфлюрамин, який пошкоджує клапани серця, а дексфлюрамін викликає патологічні зміни в легенях.

9. Протизаплідні засоби. Бомба уповільненої дії. Позбавляючись від однієї проблеми (і то, ніколи не на 100%) – небажаної вагітності, отримуємо букет нових. Ці ліки так сильно впливають на гормональний фон в організмі, що багато жінок набирають зайву вагу. По-друге, вони не рятують від хвороб, що передаються статевим шляхом. По-третє, естрогени, що містяться в контрацептиві, сприяють розвитку злоякісних клітин, що призводить до раку статевих органів, молочної залози. По-четверте, ці ліки можуть привести до закупорки кровоносних судин. По-п’яте, вони збивають режим організму і менструацію.

10. Антидеприсанти. Вони мають в складі елементи, що стимулють ту частину мозку, яка відповідає за вироблення і переробку глюкози, тому у багатьох людей з’являється надмірний апетит, що призводить до зайвої ваги. Антидепресанти стимулюють вироблення серотоніну, проте, крім нервових станів, на які він впливає, він також бере участь в ряді інших життєво важливих функцій: втручається в репродуктивну і травну системи, в процес згортання крові. І тут невідомо, як поведе себе речовина. Вчені все більше доводять, що їхній вплив на організм швидше шкідливий, ніж корисний.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter