Новий закон України «Про освіту» набирав чинності 28 вересня 2017 року за винятком окремих його положень, які запрацюють упродовж 2018–2019 рр.

За інформацією buhgalter.com.uaоплата праці педагогічних і науково-педагогічних працівників визначатиметься за ст. 61 цього закону:

1. Посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі 3-х мінімальних заробітних плат.

Посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується не менш ніж на 10%.

Найменший посадовий оклад науково-педагогічного працівника встановлюється на 25% вище від посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії. Кожен наступний посадовий оклад науково-педагогічного працівника підвищується не менш ніж на 10% від попереднього.

Схеми посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних і науково-педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти затверджуються КМУ з урахуванням норм згаданого вище закону.

Зверніть увагу

Вимоги до мінімального посадового окладу запрацюють із 2018 рокуВодночас Уряду доручено забезпечити до 2023 року поетапну реалізацію положення ч. 2 ст. 61 цього законупередбачивши при цьому щорічне збільшення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до 4-х прожиткових мінімумів для працездатних осіб пропорційно розміру збільшення доходів Держбюджету порівняно з попереднім рокомі затвердити відповідні схеми посадових окладів (ставок заробітної плати).

2. Науково-педагогічнимнауковим та педагогічним працівникам закладів освіти встановлюються доплати за наукові ступені та вчені звання.

3. Педагогічним і науково-педагогічним працівникам установлюються щомісячні надбавки за вислугу років у розмірах: понад 3 роки — 10%; понад 10 років — 20%; понад 20 років — 30% посадового окладу.

4. Педагогічний працівникякий пройшов сертифікаціюотримує щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката. Норма запрацює з 01.01.2019.

5. Заклад освіти має право за рахунок власних надходжень й інших джерел, не заборонених законодавством, установлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплатинадбавкипремії та інші види заохочень.

6. Керівник закладу освіти відповідно до законодавства, установчих документів і колективного договору має право встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплатинадбавкипремії за використання в освітньому процесі іноземних мов,сучасних технологійреалізацію інноваційних проектів тощо.

7. Педагогічним і науково-педагогічним працівникам за рахунок власних надходжень закладів освіти може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Умови надання такої допомоги визначаються установчими документами закладів освіти чи колективним договором.

8. Також гарантовано:

  • виплату педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків;
  • виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового оклад (ставки заробітної плати) під час надання щорічної відпустки.

Після набрання чинності вказаним законом розмір заробітної плати педагогічних і науково-педагогічних працівників не може зменшитися, якщо ці працівники продовжують обіймати відповідні посади, виконувати відповідні обов’язки та зберігають відповідну кваліфікаційну категорію.