Регулярне використання чистячих засобів під час прибирання квартири підвищує ризик порушення роботи легенів. До такого висновку прийшла група вчених з Бергенського університету в Норвегії.

Читайте також: Список заборонених при грипі препаратів (ІНФОГРАФІКА)

Результати дослідження опубліковані в журналі The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, – пише Корреспондент.

Вчені 20 років стежили за станом дихальних систем 6236 волонтерів. З’ясувалося, що в домогосподарок і домробітниць – тобто тих осіб, хто частіше за інших вдихав пари побутової хімії, – обсяг видиху за рік знижувався на 4,3 мл і на 7,1 мл відповідно. Це можна порівняти з показниками курців з 20-річним стажем.

Шанс захворіти на астму в осіб, які регулярно використовували засоби для чищення, також підвищувався на 12,3% для домогосподарок і на 13,7% – для професійних прибиральниць.

За словами одного з авторів дослідження, професора Сесильї Сванес, вони з колегами ставили перед собою мету вивчити саме довгостроковий ефект, який спричинює на здоров’я людей побутова хімія.

Вчені побоювалися, що подібні хімікати, завдаючи незначної шкоди з кожним днем, рік за роком, зрештою накопичуються в організмі і завдають непоправної шкоди здоров’ю, і, на жаль, їхні здогади підтвердилися.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter