На всій території Україні вздовж доріг, а не тільки в селі росте борщівник. Багато борщівника. Чим він небезпечний, та яких рослин теж варто уникати?

Читайте також: Чим небезпечний гель-лак: застороги від медика

Коли в українських селах не вистачало капусти, то люди варили борщ з рослини, коріння якої за смаком нагадували капусту, розповіла дерматолог Галина Меньщикова пише 24 канал.

Є в дикій природі їстівні види цієї рослини: борщівник розсічений, борщівник волохатий і борщівник сибірський. У їжу вживалися тільки молоде листя, стебла, очищені від шкірки. Бульйон з молодого, ніжного листяза смаком нагадує курячий бульйон.

Борщівник залишає важкі опіки

Чому та які рослини залишають опіки?

Фотофітодерматит – один з видів фотодерматозу, шкірний запальний процес, обумовлений підвищеною чутливістю шкіри до сонця, яку викликають сік деяких рослин, що містять фуранокумаріни (фурокумаріни) – речовини, що підвищують чутливість шкіри до світла.

Білий ясенець може сильно опікати

Викликається ультрафіолетовими променями (діапазон 320-400 нм) і видимими світловими променями (діапазон 400-800 нм). До рослин, які найбільш часто викликають фітодерматит, відносяться: борщівник, білий ясенець, примула, молочай, кропива, скумпія, осока та жовтець.

Після контакту з молочаєм необхідно негайно промити шкіру

Дерматит може проявлятися почервоніння шкіри, плямами, появою пухирів. Нерідко ураження шкіри нагадують опік, викликаний впливом хімічної речовини. Рідше зустрічається фітодерматит з некротичним ураженням шкіри, для якого характерне утворення ерозій і виразок. Фотофітодерматит зазвичай спричиняє змін кольору шкіри меланіном.

Читайте також: Супрун знову розвіяла купу міфів і сказала, як правильно вживати ягоди

Лікування симптоматичне.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook