З 1-го квітня в межах програми "Доступні ліки" починають діяти електронні рецепти. Отримати їх можна в лікаря, з яким підписано декларацію. Видаватимуть за цими рецептами препарати проти серцево-судинних захворювань, діабету II типу й бронхіальної астми.

Читайте також: Названо п'ять вагомих причин займатися сексом вранці

"Запуск електронного рецепта став можливий завдяки переходу програми "Доступні ліки" до Національної служби здоров'я України. Це дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, програма стане ще доступнішою для пацієнтів", − пояснило МОЗ України на своєму офіційному сайті.

Також у квітні завершується перехідний період на нову модель фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". З цього часу послуги, надані медичними закладами первинної допомоги пацієнтам, які підписали декларації, буде оплачувати Національна служба здоров'я.

Підписати з лікарем декларацію можна будь-коли: кінцевого терміну для цього не передбачено. Що стосується екстреної медичної допомоги, на виклики вона приїжджатиме до всіх пацієнтів, які потребують її послуг. При цьому неважливо, підписана декларація з лікарем чи ні.

Читайте також: Вчені довели користь вологого прибирання: які небезпеки ховаються в домашнього пилу

"У випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу. Це регламентується Наказом МОЗ №503 "Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу", − відзначають у МОЗ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook