Напередодні Європейського дня обізнаності про антибіотики (European Antibiotic Awareness Day), 18 листопада, Єврокомісія застерегла населення країн ЄС проти неконтрольованого використання антибіотиків.

Читайте також: В Україні вперше видали дозвіл на виробництво продуктів з марихуани

Про це пише Укрінформ з посиланням на сайт Єврокомісії.

"Щороку в Європі близько 33 тисяч людей помирають від підвищеної резистентності мікробів. Це має стати сигналом пробудження для всіх нас. Таких втрат цілком можливо уникнути", – зазначив з цього приводу Єврокомісар з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів Вітяніс Андрюкайтіс.

Єврокомісія оприлюднила результати дослідження Євробарометра, за яким 32 відсотки опитаних європейців приймали антибіотики протягом останніх 12 місяців. Ця цифра є дещо меншою проти попередніх опитувань (40 відсотків у 2009 році), але рівень вживання антибіотиків, тим не менш, залишається на тривожно високому рівні.

Часто ці препарати люди приймали без необхідності – 20 відсотків застосовували їх від грипу або ГРЗ, ще 7 відсотків приймали антибіотики без призначення лікаря. При цьому близько 66 відсотків опитаних європейців підтвердили, що знають про неефективність застосування антибіотиків проти вірусної хвороби. Між тим, надмірне застосування антибіотиків призводить до такого небезпечного явища, як підвищення резистентності бактерій до лікувальних речовин.

Водночас, проблема полягає не лише в тому, що люди приймають антибіотики з метою лікування, а й у тому, що велика кількість таких протимікробних препаратів потрапляють до організму людини разом із продуктами тваринництва.

Читайте також: Як вберегти сім'ю від грипу та застуди: всі поради в двох інфографіках

Як зазначив єврокомісар, за декілька днів Єврокомісія має намір ухвалити нове законодавство у сфері ветеринарної медицини, яке міститиме інструменти для вирішення цієї проблеми.

Людство застосовує антибіотики з 1928 року, коли були вперше відкриті властивості пеніциліну. Водночас, застосування антибіотиків проти бактерій постійно підвищує їх резистентність, що загрожує людству смертельно небезпечними хворобами.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter