Фінансова піраміда, побудована на ювелірних магазинах B2B Jewelry, діяльність якої у вересні 2020 року заблокувала Служба безпеки України, продовжує працювати.

Читайте також: 600 тисяч постраждалих: СБУ викрила найбільшу фінансову піраміду "B2B jewelry" в Україні (фото)

Про це йдеться у ТСН.

Компанії почала свою діяльність в Ладижині Вінницької області. Її слоган "Живіть у достатку". Саме тут і народився очільник B2B Jewelry – Микола Гонта.

Ладижинець Леонід Іванович, як і чимало його земляків, теж вклав гроші у В2В. Придбав сертифікати на майже 40 тисяч гривень. Каже, ювелірні вироби В2В дорогі, що місцевим не по кишені.

За словами однієї місцевої жительки Ладижена, відсотків 90 у місті щось та придбали у В2В.

Хотів заробити і киянин Андрій. Придбав сертифікати одразу на 40 тисяч гривень. Каже, йшов на ризик усвідомлено. Однак заробити не вийшло. Замість 52 виплат отримав кілька і на тому все. А отоварювати сертифікати ювелірними виробами не хоче.

Віктор з Рівного разом з дружиною прикупили ювелірки у В2В на 224 тисячі гривень – золоті сережки і дві каблучки. Однак дружина Віктора, зізнається, носить ці прикраси рідко. До карантину чоловік отримав лише одну виплату по кешбеку і на цьому все. Згодом зрозумів, куди влип.

Читайте також: Порівнюють з пірамідою B2B Jewelry: нова шахрайська схема набрала обертів в Україні

"Сьогодні я продаю один виріб, щоб відкрити кешбек, треба продати 5 виробів. Потім 25. 125 і так далі. Не може вона так розростатись. Цей спрут такий", – каже постраждалий.

І цей спрут таки припинив діяльність. Щоправда, ненадовго. Торік правоохоронці заблокували діяльність B2B Jewelry. Повідомили, що організатори піраміди привласнили чверть мільярда доларів. І придбали купу нерухомості, елітні авто і зокрема, острів. Цей острів розташований в елітному районі столиці. Сотка землі тут в середньому коштує 5 тисяч доларів. За даним реєстра нерухомості, дві третини острова належить не Миколі Гонті, а його тещі. Будинки ліворуч родині Гонти не належать. Решта його. А довкола йде активне будівництво.

Відео Новини тижня: у чому причина живучості фінансової піраміди "B2B Jewelry"

Ну а це – острів скарбів. Цілком реальний, розташований у Києві, на Дніпрі. Де сотка землі – одна з найдорожчих у країні. За даними правоохоронців, цей острів належить тещі Миколи Гонти: засновника фінансової піраміди "B2B Jewelry", яка вже витягла з кишень громадян 250 мільйонів доларів. У вересні СБУ заблокувала діяльність цієї фінансової піраміди. Але вона живіше всіх живих. В чому секрет такої живучості, про це дивіться в сюжеті.   

Читайте також:  У Луцьку продовжує працювати магазин-"піраміда" B2B Jewelry

"Після закінчення локдауну відновлють свою роботу чотири ювелірних салону. Черкаси, Житомир, Хмельницький і Тернопіль", – йшлося у промороліку.

В Києві працювали три магазини. Наразі працює той, що на Позняках. А виплати, виявляється, відновили. Сертифікати тепер не продають. Але є суперзнижки: 70% на срібло, 40% – на золото.

"30% можна розрахуватися за цю покупку сертифікатом. Або 20% з балансу, або 20% з депозиту, або максимальна знижка 70% і все. Кешбеку не буде", – розповіла співробітниця.

Та чому магазини і досі працюють? В Службі безпеки пояснили, що саме закриття магазинів – не в їхній компетенції.

"Основною задачею було попередити настання ще більших наслідків", – повідомив співробітник СБУ.

Зараз триває досудове слідство за статтею - легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом.

"Тривають допити свідків, допити потерпілих, їх стає із кожним днем все більше і більше", – додав співробітник СБУ.

Журналісти запитала особисто у Миколи Гонти, чи планує повертати гроші. Однак він спілкуватися не захотів. Згодом його помічник написав, що інтерв'ю ТСН дасть.

А у Верховній Раді вже зареєстрований перший закон про фінансові піраміди. І те, що Микола Гонта досі виходив сухим з води, не означає, що так буде і далі. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook