Супрун заявила, що в дитбудинки не будуть приймати дітей з 2020 року

Читайте також: Супрун заявила, що хоче завершити медичну реформу в Україні

Про це виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook. 

За її заявою, до 2020 року всі дитячі будинки працюватимуть у звичному режимі. А паралельно вестимуть необхідну підготовку для влаштування всіх дітей у рідні, патронатні чи прийомні сім'ї.

"З 2020 року дітей не будуть приймати в будинки дитини. Буде створено всі умови, щоби ці діти могли повноцінно зростати зі своїми рідними батьками. У виключному випадку вони будуть жити в патронатній чи прийомній сім’ї", – зазначує вона.

Читайте також: Повідомили, хто може стати новим міністром охорони здоров'я замість Супрун

Крім того, до 2023 року на місці дитбудинків будуть створені паліативно-реабілітаційні центри з кількістю місць розрахованими відповідно до потреб громади.

"У новостворених центрах можна буде отримати послуги з реабілітації або паліативу. Центр також може надавати послуги з респісу – тимчасового перепочинку батьків дитини з інвалідністю", – наголошує Супрун.

Вона впевнена, що рішення про введення послуги з патронату над дитиною приймають місцеві державні адміністрації або виконавчі органи місцевих рад. Вони ж здійснюють підбір і сприяють навчанню кандидатів. І це справжня допомога, а не формальна, на паперах.

"Сьогодні існують набагато кращі моделі підтримки дітей, ніж дитячі будинки. Увесь цивілізований світ відмовився або відмовляється від такого влаштування дітей. Не живуть діти в інтернатних закладах і до повноліття. Такого просто не існує", –  додає Супрун.

Такі зміни відбудуться через негативний вплив на психічний і фізіологічний розвиток дитини.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook