Президент України Петро Порошенко, підписавши 3 листопада 2018 року в Стамбулі (Туреччина) угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, в обмін на томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) зобов’язався передати Ставропігії Вселенського патріархату в Україні "будівлі та приміщення, а також інші об’єкти власності".

Читайте також: Кримінальний авторитет Нарік допомагатиме Порошенку у боротьбі з Нацкорпусом і "Азовом"

Про це йдеться в копії угоди про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, яка надана Адміністрацією Президента України на запит Українських Новин.

"Відповідно до мети угоди Україна сприятиме ... набуттю відповідно до законодавства України представництвом Вселенського патріархату в Україні, а саме місією "Ставропігія Вселенського патріархату в Україні", будівель і приміщень, інших об’єктів власності, необхідних для функціонування місії "Ставропігія Вселенського патріархату в Україні", – вказано в тексті угоди. 

, 

, 

, 

,

Читайте також: Як друзі Порошенка нахабно розкрадають оборонний комплекс України

3 листопада 2018 року Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю. Вона була підписана під час офіційного візиту Порошенка до Туреччини. Зміст тексту угоди під час церемонії не коментували.

Через 15 хвилин після завершення церемонії у своєму акаунті соціальної мережі Twitter Порошенко повідомив про підписання угоди про взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом. "Угода, яку ми підписали сьогодні, завершує процес, створює всі умови, щоб підготовка до собору і процедура надання томосу були проведені відповідно до канонів православної церкви", – написав президент.

Того ж самого дня на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилось повідомлення про підписану Петром Порошенком та Варфоломієм угоду "Про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом".

4 листопада Українські Новини звернулися до Адміністрації Президента України (АПУ) із проханням надати копію підписаного документа.

12 листопада АПУ відповіла, що не може оперативно надати копію угоди та повідомила про відтермінування обробки запиту до 20 робочих днів. При тому, що відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" відтермінування можливе лише у тих випадках, коли запит "стосується надання великого обсягу інформації або вимагає пошуку інформації серед значної кількості даних". Що саме з двох вищеназваних причин стало підставою для відтермінування надання копії конкретного документа, який займає кілька сторінок тексту, в Адміністрації Президента не уточнили.

3 грудня 2018 року АП без пояснення причин відмовилась надавати доступ до копії угоди, підписаної від імені України Порошенком із Вселенським патріархом Варфоломієм. "Згідно з ухваленим рішенням, всі документи, що пов’язані з отриманням Україною рішення Священного синоду Вселенського патріарха про автокефалію української церкви, в тому числі запитана вами угода, будуть оприлюднені після остаточного вирішення питання", – підкреслили у відповіді АПУ.

Ознайомившись з підписаною угодою про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським патріархатом, стає зрозуміла причина відмов АПУ надати його текст. Порошенку напередодні президентських виборів невигідно визнавати той факт, що ціною створення автокефальної помісної православної церкви та отримання томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) стала передача державної власності у постійне безоплатне користування Вселенському патріархату, зазначає видання.

Зазначимо, що представництвом Вселенського патріархату в Україні є ставропігія, яка відновлена рішенням Синоду Константинопольської православної церкви під головуванням патріарха Варфоломія 11 жовтня 2018 року.

18 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла закон "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська", який був ініційований Порошенком, згідно з яким Андріївська церква передана у постійне і безоплатне користування Вселенському патріархату. Таким чином, ставропігія існує на постійній основі та є церковним посольством в Україні, яке перебуває в Андріївській церкві в Києві.

28 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України передав Андріївську церкву у постійне користування Вселенському патріархату. "Передати в постійне безоплатне користування Представництву двору Вселенського патріархату в Україні об’єкти нерухомого майна – Андріївської церкви Національного заповідника "Софія Київська" (м. Київ, Андріївський узвіз, 23) згідно із переліком, що додається", – йдеться у постанові Кабміну.

Раніше Андріївська церква була діючим храмом Української автокефальної православної церкви (УАПЦ), яка 15 грудня 2018 року саморозпустилася та увійшла до складу ПЦУ. На даний момент церковні богослужіння в Андріївській церкві проводять священнослужителі Константинопольської православної церкви.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook