В українському парламенті зареєстрували законопроект № 8036, який пом’якшує відповідальність за знищення номерів на вузлах та агрегатах у автомобілях.

Читайте також: Експерт пояснив, чому в Україні різко подешевшають "євробляхи"

Принаймні, кримінальної відповідальності за ненавмисне пошкодження серійних номерів не передбачається, передає 24tv.

Чинна редакція ст. 290 КК передбачає штраф від 850 грн до 3400 гривень або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років за підробку чи знищення ідентифікаційного номера, номерів двигуна, шасі або кузова. У новій редакції закону пропонують застосовувати покарання виключно за умисні маніпуляції з номером кузова ТЗ чи агрегатів.

Поправка до закону авторства члена депутатської групи “Партія “Відродження” Володимира Мисика виключає кримінальну відповідальність власника авто, якщо номера були знищені корозією, в наслідок ДТП чи з якихось інших причин, які не підпадають під поняття “умисне знищення”.

Окрім того, за маніпуляції з номерами до відповідальності не мають притягати осіб, що стали жертвою шахраїв та придбали автомобіль вже зі зміненим або знищеним номером кузова.

Покарання за порушення цієї статті пропонують залишити без змін. Тобто порушникам, як і раніше, загрожуватимуть штрафні санкції від 2 550 до 4 250 гривень чи виправні роботи на строк до двох років, або ж обмеження волі на строк до трьох років.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter