Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що законопроект про накопичувальну систему загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, який пройшов профільний комітет Верховної Ради, може бути прийнятий в першому читанні, а потім доопрацьований.

Читайте також:Українцям позапланово піднімуть пенсії

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Мінсоцполітики наполягає на кількох принципових речах, які необхідно передбачити при введенні накопичувальної системи.

"Платити повинен тільки громадянин. Якщо ми говоримо про солідарне рівні - платить роботодавець. Це ваша базова пенсія. Це обов'язки роботодавця, який вам платить зарплату. Це "хліб". Тепер якщо ви хочете "намазати маслом", то "масло" має бути ваше. Ви повинні вимагати "білої" зарплати. Це повинна бути ваша відповідальність", – пояснив міністр.

По-друге, на думку А.Реви, фонд загальнообов'язкового пенсійного страхування повинен бути недержавним, бо інакше це не буде ефективно.

"Я категорично проти", – сказав міністр, відповідаючи на питання щодо того, чи може роль фонду на перехідний період виконувати Пенсійний фонд України.

Разом з тим А.Рева підкреслив, що є і проблема з приватними фондами, бо вони хоч і ефективні, але можуть бути не дуже стабільні. "Тому третій елемент - це жорсткий контроль за діяльністю таких фондів", – сказав він.

Крім того, А.Рева підкреслив, що пенсійне страхування не можна відразу вводити для всіх категорій осіб: "Ну, для чого мені в 52 роки вводити цю систему".

На думку міністра, обов'язковим дане страхування повинно бути для осіб до 35 років, а ті, хто старше, зможуть брати участь у пенсійному страхуванні за бажанням.

Читайте також: Для утримання літніх людей планують ввести аліменти

Також А.Рева додав, що критично ставиться до ідеї, щоб фондами загальнообов'язкового державного пенсійного страхування були іноземні компанії.

"Перекладати наші активи за кордон я вважаю неправильним. Вони повинні працювати на економіку України", – підкреслив він.

Як повідомлялося, на початку березня парламентський комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №6677 про введення накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Законопроект, автором якого є група народних депутатів з різних фракцій, пропонує ввести децентралізовану накопичувальну систему через недержавні пенсійні фонди. Згідно із законопроектом, частина обов'язкових внесків до пенсійної системи повинна накопичуватися на пенсійних рахунках громадян, які платять такі внески.

Ці кошти будуть інвестуватися в економіку України для отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter