Затримали злочинне угруповання, яке тільки в Києві спустошило сейфи в 14  банках. Крім цього, зловмисники залишили порожніми ще десятки сейфів у Латвії, Узбекистані, Росії, Молдові, Білорусії, Македонії та Азербайджані.

Читайте також: Розшукують двох чоловіків, які причетні до вбивства на луцькій автомийці (Фото)

П'ятьох учасників угруповання затримали закордонні правоохоронці. Ще двох затримали українські поліцейські в Києві та Одесі, повідомляє прес-служба Нацполіції.

 

 

Встановили, що напочатку 2015  року троє українців, переїхали на постійне місце проживання до США та сьогодні є громадянами цієї країни. З метою незаконного збагачення чоловіки змовились і розробили схему, спрямовану на викрадення чужого майна з індивідуальних банківських сейфів. До злочинної організації залучили своїх земляків – мешканців Києва, Одеси та Донецька.

Учасники ієрархічного злочинного угрупування з чітко розподіленими ролями, за заздалегідь підробленими документами, звертались до банківських установ різних держав світу. Під приводом оформлення індивідуального сейфу та зберігання у ньому майна, зловмисники отримували вільний доступ до відповідного сховища, проводили відеофіксацію або сканування замків на комірках, виготовляли ключі до них, а потім відкривали і викрадали наявні цінності: гроші, ювелірні вироби, золоті злитки, колекційний товар та інше.

Вже відомо, що окрім України банда діяла у Білорусії, Узбекистані, Молдові, Росії, Латвії, Азерйбаджані та Македонії.

 

 

Встановлено, що за 2015-2016 роки зловмисники викрали майно 55 потерпілих  з 14 банківських установ, які розташовані у Києві. Внаслідок чого затримані привласнили майже 5 мільйонів доларів США, 549 тисяч євро, майже 25 тисяч фунтів стерлінгів, понад 8 мільйонів гривень, 147 тисяч рублів, 30,5 тисяч угорських форинтів, а також – золоті злитки, прикраси, колекційні монети і марки тощо.

Читайте також: Невідомі скоїли зухвалий напад на інкасаторів на Київщині

Все викрадене використовувалось зловмисниками виключно в особистих цілях: придбання нерухомості, купівля дорогих автомобілів, накопичення заощаджень.

Завдяки плідній співпраці Департаменту внутрішньої безпеки НП України та каналів Інтерполу, поліція Латвії затримала одного з фігурантів. Ще по двох  «гастролерах»  затримали з речовими доказами правоохоронці Узбекистану та Азерйбаджану.

Проведено 52  санкціоновані обшуки у столиці, Київській, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій та Харківській областях. Під час обшуків вилучено велику кількість готівки у різній валюті, мобільні телефони, оргтехніку, кілька комплектів  пристроїв та відмичок для відкривання замків, ключі до депозитних банківських комірок та станки для їх виготовлення, цифрові носії з інструкцією для виготовлення ключів, підроблені документи.

За місцем мешкання одесита також виявлено арсенал зброї: 10 пістолетів, 2 автомати, 3 гранати, рушницю, 4 глушники до зброї, набої, ножі. А, крім того – психотропні речовини і наркотичні засоби.

Затримані доставлені до ізоляторів тимчасового тримання. Найближчим часом їм буде оголошено підозри та обрано запобіжний захід. Тривають подальші дії з метою встановлення та притягнення до відповідальності усіх учасників злочинної організації.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter