Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героїв України трьом ліквідаторам ЧАЕС.

Читайте також: Прип'ять визнали одним із найзагадковіших місць світу

Так почесне звання отримали Олексій Ананенко, Валерій Беспалов та, посмертно, Борис Баранов, повідомляє 24 канал.

Цих трьох чоловіків ще називають "чорнобильськими дайверами": у 1986 році вони спускалися під зруйнований 4-й реактор атомної електростанції, аби не допустити там повторного вибуху.

Хто такі "чорнобильські дайвери" і у чому полягала суть їх спецоперації?

Під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС існували побоювання про те, що контакт "лави" з напівзруйнованого реактора разом із водою, яку на дах електростанції заливали рятувальники, викличе "непередбачувані наслідки". Ймовірно, навіть повторний вибух.

Читайте також: У Луцьку вперше відбудуться змагання пам'яті героїв-пожежників Чорнобиля (відео)

Щоб цього не сталося, з резервуарів під реактором, так званих "басейнів-барботерів", треба було спустити воду, яка там накопичилася. Це можна було зробити лише відкривши засувки у тунелі на глибині 3 метрів під станцією. Тунелі були затоплені, пожежники звідти відкачували радіоактивну воду. Коли відкачали достатньо то керівництво вирішило доручити відповідальне завдання працівникам зміни на станції – старшому інженеру-механіку реакторного цеху Олексію Ананенку, старшому інженер турбінного цеху атомної електростанції Валерію Беспалову і начальнику зміни Борису Баранову.

Працівників станції вдягли у спеціальні захисні костюми, майже як у аквалангістів, аби захистити їх від радіоактивної води. Саме тому чоловіків почали називати "чорнобильськими дайверами".

Фактично, їх відправляли на вірну смерть, опромінення під реактором мало бути колосальним. Проте, двоє ліквідаторів досі живі. Це – Олексій Ананенко і Валерій Беспалов. Борис Баранов помер у 2005 році.

Історія про героїчний вчинок "чорнобильський дайверів" стала широко відомою після виходу американського серіалу від HBO "Чорнобиль".

Читайте також: У Луцьку вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Указ про присвоєння звання Героїв України президент Зеленський підписав 27 червня.

"Усі троє, ризикуючи життям, запобігли можливому другому вибуху на ЧАЕС. Олексій Ананенко, Валерій Беспалов та Борис Баранов спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води",
– йдеться у повідомленні на сайті президента.

Завдяки таким діям вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook