Президент України Володимир Зеленський звільнив Павла Демчину з військової служби в запас Служби безпеки України.

Читайте також: Зеленський призначив Голову Служби зовнішньої розвідки: що про нього відомо

Текст відповідного указу №719/2019 від 28 вересня оприлюднено на сайті президента, передає УНІАН.

"Звільнити генерал-полковника Демчину Павла Володимировича з військової служби в запас Служби безпеки України у зв'язку із проведенням організаційних заходів з правом носіння військової форми одягу", – сказано у документі.

Нагадаємо, у березні 2017 року Демчина став фігурантом скандалу щодо невідповідності задекларованого ним майна та доходів умовам реального життя. Деякі ЗМІ інформували, що, згідно з декларацією за 2015 рік, Демчина проживає у відомчому гуртожитку СБУ, не має власного житла, автомобіля чи заощаджень. При цьому його цивільна дружина, яка є матір’ю трьох його дітей, є власницею елітних автомобілів та мешкає у розкішному заміському маєтку.

10 березня 2017 року у НАБУ поінформували, що САП відкрила провадження "за фактом незаконного збагачення першого заступника голови СБУ (ст. 368-2 Кримінального кодексу України)". Підставою для цього стали матеріали журналістських розслідувань.

У травні 2017 року голова СБУ Василь Грицак заявив, що, згідно із законодавством, декларації співробітників спецслужби заборонено оприлюднювати.

Читайте також: Аброськін подав у відставку із посади заступника глави Нацполіції

14 вересня 2018 року детективи НАБУ підготували повідомлення про підозру Демчині у незаконному збагаченні. За версією слідства, високопосадовець СБУ в період з 26.04.2015 по 31.12.2016, не маючи попередньо отриманих доходів, які б дозволяли йому в подальшому заощадити грошові кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів (земельні ділянки, елітні авто та квартиру) на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами.

26 лютого 2019 року Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання чиновників за незаконне збагачення.

13 травня голова правління ГО "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що президент Петро Порошенко таємно присвоїв Демчині звання генерал-полковника.

18 травня Порошенко звільнив Демчину з посади першого заступника голови СБУ - начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю Центрального управління СБУ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook