220 гектарів землі у «приватні руки» - саме стільки бурштинових територій завдяки оборудці волинський Держгеокадастр вділив одному жителю Львівщини. Зараз цим питанням займається прокуратура, а от керівник району та чиновник Держгеокадастру не бачать кримінальної складової у виділенні земель. Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Читайте також: До влади хоче повернутися «клан Василенка» (Відео)

"Кожному громадянину по земельній ділянці", - нещодавно з такою рекомендацією у Маневицькому районі роздавали по два гектари землі, яка знаходиться за межами шести сільських рад. Знаючи люди кажуть, що у цих землях чималі поклади бурштину. Підписи на документах ставив сам екс-голова Держгеокадастру Волині Василь Василенко, якого нещодавно зі скандалом зняли з посади.

Гектари для ведення селянського господарства виписували оптом, а землі отримували навіть вчорашні школярі, яким тільки-но виповнилося 18, а також люди з алкогольною залежністю. Система була такою: в особи просили паспортні дані, а за це давали кількасот доларів. На того чи іншого громадянина виділяли землю, а згодом та земля ставала вже не його. До слова, дехто з набувачів земельної ділянки дізнався, що продав свій пай вже згодом, коли у його гектарів був новий власник. В результаті всі 110 ділянок ніби то отримав житель Львівщини Віктор Солдатихін.

Ім'я Солдатихін Віктор Іванович можна зустріти у засновниках ТзоВ "Західземпроект", яке зареєстроване у Львові. Це львівське товариство доволі голосно прозвучало і на Волині, адже чомусь прерогативу у виготовленні земельної документації в нашій області надали не місцевим землевпорядникам, а саме цьому товариству, яке монополізувало земельний ринок.

Зараз питанням виділення 220 гектарів землі у Маневицькому районі займається прокуратура. На початку грудня в рамках кримінального провадження у Держгеокадастрі вилучили документацію. Тим часом, голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик незгідний з прокурорами і вважає, що землю виділили законно.

Повністю солідарні з губернатором і чиновники з Держгеокадастру області, знову ж таки кажуть про право громадян на безкоштовну землю, а от кому цю ділянку вони продали або ж навіть подарували, це вже зовсім інше питання.

І справді, громадяни мають право на безкоштовну землю, щоправда земельну ділянку люди можуть прочекати роками і не отримати, а дехто, якщо вірити чиновникам має право отримати 220 гектарів одним махом. Не треба мати правової освіти аби побачити кримінальну складову у таких земельних угодах, проте, чи скасує прокуратура акти на виділену землю ми побачимо згодом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook