Війна в Афганістані – це та болюча рана, яка ось уже 30 років тримається у пам’яті тих, хто пройшов той непростий шлях. На тій пекельній війні гинули юні солдати – кохані синочки, такі рідні, любі, милі, вчорашні випускники шкіл і училищ. Та, непотрібна народові, війна забрала і скалічила юнь, яка стала б поетами і співаками, художниками і лікарями.

Читайте також: "Війна закарбувалася у пам'яті на все життя", – голова волинської спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович про наболіле

15 лютого 1989 року – визначна дата в історії нашої Вітчизни. День завершення виведення обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану назавжди залишиться в пам’яті ветеранів тієї війни. 

З нагоди 30 річниці виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Луцьку відбулись урочистості, які організувала Волинська обласна спілка ветеранів Афганістану на чолі із керівником, а також ветераном Афганістану Павловичем Григорієм Григоровичем.

Зокрема, у Волинському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбувся святковий концерт, на якому були присутні представники влади, ветерани війни в Афганістані, учасники війни на Донбасі, волонтери та усі небайдужі люди, кого торкнулася війна.

Зал був заповнений вщент. Розпочав концерт Григорій Павлович, котрий згадав усі непоправні втрати, які понесла Україна у цій жахливій війні. Додамо, що Григорій Григорович теж у 18-річному віці потрапив в Афганістан та пережив за час війни немало:

"Політичним визнанням організованого "Афганського руху" в Україні, його активної та виваженої суспільно-політичної позиції, вагомого внеску у розбудову громадянського українського суспільства став Украз Президента від 11 лютого 2004 року, за яким 15 лютого – день виведення радянських військ з Афганістану – визнано днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Лекальні війни, гарячі точки, де служили і служать сьогодні українці, існують по всьому світу. Хоробрі вчинки сотень українських миротворців у джунглях Африки, пустелях Азії, горах Європейських Балкан, – все це історія не лише Збройних Сил, але й усієї України. Історія, якою маємо право пишатися! Багато учасників бойових дій на території інших держав ось уже 5 років воювало і воює на Сході України, проявляють високих професіоналіст та стають взірцем для молодих воїнів.

Нагадую, що питома вага втрат і участі України складає майже 25% – для порівняння 50% – Росія і решта 25% інші республіки колишнього Союзу. В Україну не повернулось з війни 3360 її синів, із яких 80 – потрапили в полон, 3280 – загинули та померли від ран. На превеликий жаль, серед загиблих – 70 волинських хлопців, переважно двадцятилітнього віку та три зникли безвісти", – зазначив Григорій Павлович.

Серед інших представників влади був і голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко:

"зо років уже пройшло, але в пам’яті це повинно залишатись вічно. Ми раді бачити живими тих, хто зумів вижити у страшній війні та шкодуємо за тими, хто не зумів повернутись додому. Напевно сьогодні немає сенсу говорити про ціль тієї нікому непотрібної війни, а потрібно пишатись тими, хто з честю виконував свій священний обов’язок. Усі їхали на війну із почуттям високого патріотизму та розумінням, що потрібно захищати державу. Тієї держави уже немає, але патріоти залишаються на землі більш світлої країни", – сказав Олександр Савченко.

Читайте також: Волонтери з Волині відправили допомогу бійцям на схід

Вшанував пам’ять ветеранів Афганістану і виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт:

"Кожна війна має свій вимір та площину сприйняття та залишає певний відбиток у пам’яті. Для когось це звук обстрілів, який довелося пережити, для когось це великі втрати. Для мене війна в Афганістані – це втрата друга, з яким ми разом вчились у Суворовському училищі, це втрата тих хлопців, з якими ми разом служили, з якими дружили та росли. Війна в Афганістані забрала багато життів. Це сльози матерів, які поховали рідних синів. Війна в Афганістані – це велика трагедія для нашого народу, яку приніс "руський мір". Трагедія, яка багато чому навчила та підказала. Коли розпочалася українсько-російська війна, саме афганці першими пішли на фронт, аби зупинити ворога. Вічна пам’ять полеглим! Та Слава Україні", – підсумував Григорій Пустовіт.

Серед присутніх також були і радник міського голови Ігор Поліщук, перший заступник міського голови Григорій Недопад, голова Волинського осередку партії УКРОП Вячеслав Рубльов, депутат Волинської обласної ради Олександр Курилюк, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик та інші.

Зокрема, представники влади та громадськості спільно з воїнами-інтернаціоналістами поклали квіти до пам’ятного фотостенду "Герої небесної сотні". Після чого спільно із лучанами відправилися урочистою ходою під звуки оркестру та супровід бронетранспортера вулицями міста до Меморіалу Вічної Слави.

Учасники ходи завершили захід спільним покладанням квітів до монументу загиблим воїнам-афганцям на території меморіального комплексу та до пам'ятника волинським Героям Небесної Сотні.

Після закінчення святкових урочистостей Григорій Павлович подякував всім за участь у святі та запросив усіх на частування до польової кухні, яку обладнали просто неба.

Вікторія Прийма

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook