На полицях магазинів Луцької міської територіальної громади вже можна натрапити на позначки «Зроблено в Луцьку». Купуючи відповідні товари, мешканці громади зможуть підтримати власних виробників і сприятимуть наповненню місцевого бюджету, повідомляє ІА Волинські новини.

Читайте також: У Луцьку об'єднають підземелля в Старому місті

Як розповіла підприємиця, представниця Коаліції організацій громадянського суспільства міста Луцька Наталія Гунько, ідея підтримати місцевих виробників виникла у зв’язку з сучасними реаліями, адже багато підприємців через пандемію та викликаний нею спад попиту, на жаль, були змушені частково або повністю припинити свою діяльність.

«Люди економили, купували тільки товари першої необхідності, тому реалізація продукції дуже впала. Багато підприємців через це припинили свою діяльність», – сказала вона.

Наголосила: лучанам потрібно підтримувати власних товаровиробників і частіше купувати місцеві товари – не тільки промислові вироби, а й продукти харчування. Так і луцькі бренди розвиватимуться, і з’являтимуться нові робочі місця, і збільшуватимуться надходження до місцевого бюджету.

Наталія Гунько пригадала, що інформаційні кампанії, покликані підтримати місцевих товаровиробників, проведені в інших областях країни, мали позитивний ефект. Зокрема, за підсумками акції «Купуй Галицьке! Вироблено на Львівщині» окремі товаровиробники збільшили обсяги продажу на 40%, а в деяких випадках товарообіг у конкретному супермаркеті або загалом у виробника зріс на 60-65%.

«Якщо ми купуватимемо в місцевих виробників, гроші залишатимуться у громаді. Якщо ж купуватимемо щось з інших областей чи з Китаю, то кошти виходитимуть і їх у громаді залишатиметься менше. Наприклад, чому ми маємо купувати харківські вишиванки, якщо в нас є власний бренд «Едельвіка»? – звернула увагу Наталія Гунько. – Для міста, зокрема, придбали нові тролейбуси від підприємства, яке знаходиться в Луцьку. В результаті ми отримали новий громадський транспорт, з’явилися додаткові робочі місця, оскільки потужність автозаводу збільшилася, і надійшли податки в місцевий бюджет».

Окрім того, завдяки спеціальним наклейкам «Зроблено в Луцьку» мешканці громади зможуть дізнатися про місцевих виробників і те, що вони виготовляють, адже часто покупці не читають інформацію, що міститься на етикетці.

Місцеві товаровиробники також об’єдналися у спільноту в мережі Фейсбук, де презентують свої товари, розповідають про себе та власні підприємства.

Директор департаменту економічної політики Борис Смаль зазначив, що Луцька міська рада підтримала ініціативу підприємців. Окрім позначок «Зроблено в Луцьку» в супермаркетах і магазинах, по місту розмістили борди, які інформують лучан про акцію, спрямовану на те, щоб підтримати в період пандемії місцевого виробника.

Процес реалізації проєкту ще триває. Як повідомив керівник відділу інвестиційної політики департаменту економічної політики Сергій Омельчук, наразі до нього долучилися такі торгові мережі, як «Салют», «Соняшник», «Домашній», а також гіпермаркет «Там-Там».

Читайте також: Продавали в «АТБ»: в Україні знайшли небезпечне для здоров'я печиво

«У зв’язку з тим, що ідеться про елемент регулювання господарської діяльності, ми змушені були звертатися за оцінкою в Антимонопольний комітет. Після того, як ми погодили проєкт, почали його реалізовувати і вже зараз покупець завдяки спеціальним наклейкам бачить товар, виготовлений у Луцьку. Початок реалізації акції припав на Великодні свята, тому ще не всі магазини встигли розмістити позначки під відповідними товарами, але найближчим часом такі наліпки з’являться скрізь», – сказав Борис Смаль.

Як додав, ця акція – довготривала: «Якщо підприємцям це буде потрібно, вони бачитимуть, що це працює, що їхні товари почали краще продаватися завдяки патріотизму наших мешканців, ми будемо постійно її продовжувати».

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook