З березня пенсії відчутно зростуть у тих, хто має значну частку страхового стажу, який заробили після 2000-х. Тобто виграють пенсіонери у віковому діапазоні 60-65 років. Інші отримують мінімальну пенсію. Мають невелику індексацію у межах 100 грн.

Читайте також: Хто з українців може залишитись без пенсії: пояснення експерта

Про це розповів фінансовий експерт Олексій Кущ, пише Gazeta.ua.

"Перераховувати пенсії пообіцяли щорічно незалежно від влади. Але проблема в тому, що автоматичну індексацію пенсій проводять під вибори. Ніхто не дає гарантій, що за підсумками 2019-го цю норму не заморозять якимось спеціальним законодавчим актом", – каже експерт.

За його словами, були заяви, що пенсії збільшать на 17-20%. Це значно перевищує рівень інфляції.

"Виплати відчутно можуть зрости для певної групи пенсіонерів. Для решти пенсії піднімуть на кілька гривень. У меморандумі з МВФ йдеться, що Україна у 2019-му зобов'язується заморозити зарплати чиновників. Обмежити зростання заробітних плат бюджетників та індексації пенсій на рівні 8-9%. Це перетворює пенсійну реформу на фарс", – говорить Олексій Кущ.

Читайте також: Багатьох українців можуть позбавити виплат

За його словами, солідарна пенсійна система в умовах демографічної та міграційної кризи працювати не може. Треба почати виплачувати пенсії за рахунок прямих доходів бюджету.

"Необхідно реформувати єдиний соціальний внесок. Розділити його на 2 складові. Це фіксований податок з фонду заробітної плати, щоб люди отримували мінімальні соціальні виплати. Все інше – накопичувальні внески. Тоді українці зможуть самостійно відкладати гроші на пенсію", – резюмує експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook