Голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов відмовився сприяти прихованому підкупу виборців для Петра Порошенка і, як наслідок, впав у немилість до президента.

Читайте також: Порошенко залучив Путіна до боротьби проти Зеленського, порушивши закон: історія скандального білборда

6 квітня Порошенко видав указ про відсторонення голови Одеської ОДА. Втім документ не має ніякої юридичної сили, адже виходить за межі, прописаних у Конституції, повноважень президента України. Гарант неодноразово втручався у справи, на які не має права вливати. На такий крок він пішов і в цей раз.

Але якщо раніше вдало переступати закон йому вдавалось, то зараз він зіштовхнувся із супротивом в обличчі Максима Степанова. Губернатор на прес-конференції 8 квітня заявив, що дії президента суперечать закону і відмовився підкорятись указу Гаранта.

118 стаття Конституції України говорить: "Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України за поданням Кабінету Міністрів України". Відтак Степанов виявився абсолютно правий у своїх діях з юридичної точки зору.

Читайте також: Від 2 тисяч і більше: агітатори Порошенка запустили нову схему підкупу виборців

Цікаво, що Порошенко пішов на підлість і брехню, зазначивши в документі, що губернатор подав заяву, що йде за власним бажанням. Хоча насправді Степанов навіть не збирався писати подібне прохання.

Народний депутат, який добре знайомий із ситуацією на Одещині, пояснив, що є 2 причини, чому Поршенко хоче позбутись Степанова.

По-перше, він був не надто активним у забезпеченні перемоги Порошенка перед першим туром.

"Не дивлячись на те, що в Одеській області була підготовлена і фактично готова цільова програма соціальної допомоги населенню з бюджетом в 90 мільйонів гривень, яку планувалося реалізувати в березні 2019 року, її так і не запустили. Навпаки, спроба реалізації цієї програми завдала істотної шкоди іміджу президента. Справа в тому, що через районні центри та управління соцзахисту була запущена інформація про роздачу матеріальної допомоги. Причому, йшлося про те, що її будуть роздавати за підтримку чинного президента. У районах почався ажіотаж. Але гроші на руки населенню так і не видали. Що людей сильно розлютило проти Порошенка. Степанов, розуміючи, що у президента мало шансів перемогти, вирішив відсторонитися від реалізації сумнівних з точки зору закону схем", – наводить слова  джерела в Одеській ОДА Страна.ua.

По-друге, Степанов довгий час дружить з Ігорем Палицею, який раніше успішно  займав посаду голови Одеської ОДА, а наразі є очільником Волинської обласної ради. Палиця зміг розвалити "сітку" Президента на Волині, через що Порошенко зазнав нищівної поразки (пропорційно до витрат на підкупи) в області.

Читайте також: Вигнали Януковича, але помилились з вибором, – Ігор Палиця про чинного президента і майбутні вибори

Сам Степанов не приховує дружніх стосунків з Палицею і вважає абсурдом те, що президент звільняє людей за дружбу з кимось.

"15 років вже дружимо... Якщо у нас почали керуватися при виконанні своїх повноважень чутками і відносинами між одним чоловіком і іншим, вибачте, це катастрофа", – зазначив Степанов.

Цікаво, що Степанов озброюється підтримкою міністрів, аби ті на засіданні Кабміну не підтримали подання президента щодо його звільнення з посади голови Одеської ОДА.

На стороні губернатора вже нібито міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Відтак на засіданні Кабміна 10 квітня може відбутись справжній бунт проти Петра Порошенка, що означатиме цілковиту втрату впливу і влади. Тобто, про перемогу у другому турі над Володимиром Зеленським годі й мріяти.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook