За кілька тижнів в Україні розпочинається по-справжньому гаряче літо: стартує вступна кампанія. Випускники шкіл, отримавши свої сертифікати з надією здобути престижну освіту, «окуповуватимуть» приймальні комісії волинських ВНЗ. Однак, більшість абітурієнтів на сьогодні вже розуміє, що високі бали ще не є запорукою вступу на державну форму навчання. Тож батькам доводиться ламати голову над тим, як перестрахувати своє чадо від «прольоту» під час вступної кампанії. Хтось завбачливо заощаджує кожну копійку для вступу на платну форму навчання, інші ж - користуються методом лотерейного квитка по типу «попав – не попав». Проте, значна частина волинян вже давно зневірилась в державних вузах, де процвітає хабарництво і вседозволеність. Тож, хорошою альтернативою цьому лишаються приватні навчальні заклади: стала плата, якісні системи навчання, ретельно підібраний професорсько-викладацький склад, а дипломи такого ж державного зразка. Це ті переваги, якими можуть хизуватись далеко не всі виші Волині. Більше того, вибір на Волині не надто великий. Тож на сьогодні приватні ВНЗ створили доволі виправдану конкуренцію державним.

Одним з таких вишів є Волинський інститут економіки та менеджменту, який вже 18 років поспіль займається підготовкою висококваліфікованих фахівців. Вже цьогоріч, за сприяння європейських партнерів, ВІЕМ розпочинає реалізацію великого міжнародного соціального проекту «Крок назустріч!». Ідея проекту, здавалося б, проста – безкоштовна вища освіта для обдарованих дітей. Однак, у його реалізації є ряд нюансів, за роз’ясненнями яких ми звернулись до проректора з навчально-виховної роботи ВІЕМу Оксани Степанюк.

Розкажіть про суть проекту «Крок назустріч»

На сьогодні багато обдарованих дітей не мають можливості здобувати хорошу освіту через фінансову скруту в сім’ї, а бюджетних місць у державних вишах, нажаль, не вистачає. Саме тому Волинський інститут економіки та менеджменту ініціював створення проекту, який надав би обдарованій молоді можливість навчатись на обраній спеціальності безкоштовно, але виключно на хороший результат. Щодо мети проекту, то вона дійсно проста – дати поштовх та підтримку обдарованій, інтелектуальній молоді у здобутті високоякісної економічної та філологічної освіти за міжнародними стандартами з отриманням диплому державного зразка. Тож, випускники шкіл, які успішно склали ЗНО, мають шанс здобути безкоштовно першу вищу освіту у ВІЕМі, пройти стажування за кордоном та відчути себе студентом європейського простору.

Які критерії відбору абітурієнтів на безкоштовне навчання діятимуть цього року?

Ми відкриті для активних, інтелектуальних, ерудованих студентів. Тож протягом всього періоду навчання діятимуть єдині критерії отримання безкоштовної освіти. Це - добрі і відмінні результати вивчення дисциплін, оволодіння іноземними мовами, активна участь у громадському житті інституту та міста, постійний особистісний та професійний саморозвиток. Однак чи не найбільш вагомим критерієм для нас є - бажання вчитись.

За якими напрямами проводитиметься набір на безкоштовну освіту? 

Це всі ліцензовані і акредитовані МОНмолодьспорт у ВІЕМ напрями підготовки. Серед них: «Облік і аудит», «Менеджмент», і «Філологія» (Переклад з англійської і німецької мов).

Що треба зробити для того, аби потрапити на безкоштовну форму навчання?

Навчання на першому курсі денної форми є безкоштовним для всіх вступників 2012 року, які відповідають Правилам прийому у ВІЕМ. Щодо навчання на другому, третьому та четвертому курсах, то воно є безкоштовним лише для тих, хто виконав на попередніх курсах критерії, передбачені програмою «Крок назустріч». Решта студентів будуть переводитись на платну форму. Щоправда, студенти, які на другому чи третьому курсах навчалися на платній формі навчання і виконали критерії отримання безкоштовної освіти мають шанс вже у наступному навчальному році отримати 50% знижку в оплаті.

Що передбачається в межах реалізації проекту?

У межах міжнародного проекту «Крок назустріч!» передбачається, поряд з отриманням фахової освіти, поглиблене вивчення іноземних мов, закордонні практики. В подальшому ми будемо допомагати з працевлаштуванням і сприятимемо подальшому навчанню в провідних бізнес-школах Європи.

На які результати очікуєте?

Результати реалізації проекту можна буде побачити вже у 2016 році. Серед наших очікувань - 100% працевлаштування випускників, надання студентам Волині, шляхом проходження закордонних практик та стажування, можливості кращої адаптації в міжнародному середовищі. Наші студенти матимуть можливість оволодіти на високому рівні двома іноземними мовами. Тож ми очікуємо високого рівня знань, вмінь і професійних навичок своїх випускників.

Чиєю підтримкою ви заручились і хто вам допомагатиме в реалізації цього проекту?

Нашу ініціативу створення соціального проекту підтримали європейські колеги, які протягом багатьох років співпрацюють з ВІЕМ та допомагають нам реалізовувати різні наукові проекти, міжнародні наукові форуми, Інтернет-конференції, організовувати практики та закордонні стажування. Донині все це стосувалося лише студентів та викладачів. Сьогодні ж ми маємо нагоду допомогти абітурієнтам і дати їм надію на те, що завдяки своїм знанням та старанням, вони можуть отримати хорошу освіту і досягнути успіху в кар’єрі.

То хто ж на себе взяв фінансову сторону цього проекту?

Фінансування цього проекту частково розподілиться між усіма співорганізаторами. Основним нашим партнером є Бізнес-школа у чеському місті Острава. Чехія, як відомо, не так давно стала членом ЄС. У свій час, вони теж вигравали гранди від фондів Європейського Союзу, тому вони добре знають, що це таке. Крім того, Україна для країн Європейського Союзу, в тому числі і для Чехії, – це новий ринок і поле діяльності. І цей проект, крім класичної вищої освіти за національним стандартом, передбачає подальше навчання усіх бажаючих студентів саме у Бізнес-школі м. Острави. Як бачите, це не благодійність, а довгострокові інвестиції справжніх бізнесменів.

Тобто для вас соціальний аспект є важливішим, аніж комерційний інтерес?

Однозначно так сказати не можна. Просто успіх у бізнесі, як говорить видатний бізнесмен, Брайан Трейсі, має не той, хто хоче більше заробити, а той, хто знає і задовольняє потреби споживачів. Сьогодні в наших споживачів – вступників і їхніх батьків – є потреба здобувати вищу освіту; здобувати якісну вищу освіту; здобувати її безкоштовно і по закінченню ВНЗ отримати гідну роботу. Саме тому у нас з’явився цей проект. Його мета – задовольнити саме ці потреби. Ми все ж таки інститут економіки та менеджменту (сміється).

Крім того, освітній бізнес завжди переслідує гуманну мету. Ми вже достатньо довго на ринку і маємо сьогодні фінансову можливість втілювати соціальну програму саме такого масштабу. Інститут акцентує велику увагу на міжнародну співпрацю, на розробку наукових, дослідницьких проектів, консалтингову і тренінгові діяльність. Все це підтримує діяльність інституту на належному рівні. Скажу вам, що зараз розробляються ще два соціальних проекти. Ми ж сподіваємося за допомогою «Кроку назустріч!» сформувати професійну еліту шляхом відбору, розвитку та підтримки інтелектуальної, обдарованої молоді. А якщо ця молодь стане ще більш затребуваною на ринку праці України, то думаю, їм і сенсу не буде виїжджати за кордон на роботу чи на навчання. Інтелектуальна молодь лишиться в Україні і свої зусилля спрямує на розвиток економіки своєї країни.

Тож, втілюючи цей проект, Волинський інститут економіки та менеджменту прагне бути гідним кращих традицій європейської освіти і забезпечувати потребу економіки нашого регіону та країни у високоякісних фахівцях.